Antena Căutare

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, eliberat după 30 de zile de detenţie

Principalul opozant al Kremlinului Aleksei Navalnîi a fost eliberat din închisoare vineri, după ce a stat 30 de zile în detenţie, în urma unor îndemnuri la manifestaţii în cadrul unei importante mişcări de contestare care zguduie Moscova de la jumătatea lui iulie, relatează AFP.

Principalul opozant al Kremlinului Aleksei Navalnîi a fost eliberat din închisoare vineri, după ce a stat 30 de zile în detenţie, în urma unor îndemnuri la manifestaţii în cadrul unei importante mişcări de contestare care zguduie Moscova de la jumătatea lui iulie, relatează AFP.

Navalnîi a ieşit din închisoare zâmbind, purtând un pulover şi pantaloni sport închişi la culoare, cu un rucsac pe umăr, potrivit unor imagini difuzate de purtătoarea sa de cuvânt Kira Iarmîş.

Opozantul şi bloggerul anticorupţie a denunţat imediat, în faţa presei, ”actele de teroare menită să sperie” ale autorităţilor ruse în reprimarea mişcării de protest la Moscova, în ultimele săptămâni.

С возвращением, !

Теперь возникает вопрос. А есть ли смысл ему появляться на митинге 31.08? Боюсь, что снова загребут на 30 суток за организацию. С другой стороны людям просто необходим лидер, человек, который поведёт всех. Очень сложны вопрос.

— Евгений Гинден (@eugenuginden)

”Mişcarea va continua să crească, iar acest regim ca regreta puternic ceea ce a făcut”, a tunat Navalnîi.

Poliţişti şi un furgon erau prezenţi la eliberarea lui Aleksei Navalnîi vineri, însă aceştia nu l-au arestat din nou la ieşire, aşa cum s-a întâmplat în cazul altor opozanţi eliberaţi recent.

Aleksei Navalnîi a fost arestat la 24 iulie, la Moscova, în timp ce ieşea să facă jogging şi să cumpere flori pentru aniversarea soţiei sale, în plină ascensiune a contestării, din cauza respingerii candidaturilor unor opozanţi în alegerile locale, prevăzute la 8 septembrie.

El a fost condamnat la 30 de zile de închisoare cu privire la ”încălcări repetate ale regulilor de organizare a manifestaţiilor”.

În timpul încarcerării, Navalnîi a fost tratat la spital, o scurtă perioadă de timp, de ceea ce medicii au catalogat o ”gravă reacţie alergică”, în timp ce opozantul nu a exclus să fi fost ”otrăvit”.

”TULBURĂRI” ŞI ”VIOLENŢE”

Mai multe manifestaţii neautorizate prin care se cer alegeri libere la Moscova au condus la mii de arestări în ultimele săptămâni. Este vorba despre cea mai importantă mişcare de contestare de la întoarcerea lui Vladimir Putin la Kremlin, în 2012.

Majoritatea opozanţilor mosoviţi ispăşesc în prezent scurte pedepse cu închisoarea, în timp ce organizaţia lui Navalnîi, Fondul Luptei împotriva Corupţiei, este vizată de o anchetă de ”spălare” de bani.

Aproximativ zece manifestanţi se află în continuare în arest preventiv, acuzaţi de faptul că au participat la ”tulburări masive” sau ”violenţe împotriva forţelor de ordine”, acuzaţii grave, care fac săplaneze ameninţarea unor ani de închisoare.

Mişcarea de contestare a început după respingerea, în mod oficial din cauza unor vizii de formă, a întregistrării a aproximativ 60 de candidaţi independenţi în alegeri la Parlamentul Moscovei, prevăzute la 8 septembrie. Însărcinată să valideze bugetul faraonic al capitalei, această instanţă este alcătuită în prezent din persoane loiale primarului în favoarea Kremlinului Seghei Sobianin.

Organizaţia lui Navalnîi, Fondul Luptei împotriva Corupţiei, a acuzat, în mai multe anchete difuzate recent, oficiali de rang înalt dela Primăria Moscovei şi din Comisia Electorală de deturnare de fonduri.

Evocând pentru prima oară mişcarea de contestare, preşedintele rus Vladimir Putin a justificat luni, într-o vizită oficială în Franţa, severitatea poliţiei şi justiţiei. Făcând o paralelă cu criza ”vestelor galbene”, el a spus că vrea să evite ”ca asemenea evenimente să se producă în capitala rusă”.

Alegerile la Parlamentul Moscovei, care au loc în paralel cu alte scrutinuri regionale şi locale, se anunţă foarte dificile pentru candisaţii puterii, într-un context de nemulţumire socială şi de stagnare economică.

Sursa : news.ro

Ruşii şi americanii se acuză, la ONU, de o cursă a înarmării nucleare; Washingtonul cere includerea Beijingului la event... Iubea o femeie transgender și și-a asumat acest lucru. La scurt timp s-a sinucis. „Dacă îți place o femeie trans și ești...
Stratul de ceară de pe mere. Ce spun specialiștii despre el și cum poate fi eliminat
Fructele din supermarketuri sunt frumoase. Au o formă atât de uniformă, sunt atât de...
Horoscopul zilei de 23 martie 2023. Racii au parte de o zi minunată. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 23 martie 2023 spune că Racii se vor bucura de clipe și momente care le vor...
Parteneri
Icre de fasole cu ceapă caramelizată. Rețetă delicioasă de post
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x