Antena Căutare

Opozitia din Libia pregateste alegeri prezidentiale. Vezi "foaia de parcurs"!

"Premierul" Consiliului National de Tranzitie libian, Mahmoud Jibril, a prezentat, in fata presei externe, "foaia de parcurs" care prevede alegeri prezidentiale la sase luni dupa plecarea colonelului Muammar Gaddafi.

Jibril a explicat, de asemenea, ca acesta reprezinta un raspuns al CNT "la intrebarile venite din diferite capitale privind soarta Libiei daca regimul Gaddafi ar cadea maine".

"Este o preocupare legitima: Libia este o tara mare, strategica din punct de vedere geografic, o poarta intre Africa si Europa, o legatura intre est si vest, dar si din punct de vedere economic, din cauza rezervelor sale petroliere importante pentru Occident in general", a precizat el.

In acelasi timp, acesta a atentionat Consiliul asupra unui "risc mare de divizare" a tarii.

Mahmoud Jibril a cerut ca procesul de deblocare a averilor clanului Gaddafi sa fie realizat in mod accelerat, pentru ca acesti bani ar fi de mare ajutor in punerea in practica a foii de parcurs.

"Am mentionat astazi alegerile. Vom contacta in termen scurt ONU, pentru a organiza alegeri in orasele eliberate. (...)Scopul nostru este sa dam mai multa credibilitate orientarilor noastre pentru o democratie autentica", a precizat acesta.

Consiliul de Tranzitie a mai stabilit, in cadrul aceleiași sedințe, ca prima etapa a acestui demers sa fie infiintarea unui congres national pentru a stabili o noua Constitutie pentru Libia, urmata de un referendum de aprobare a acesteia. Doua luni mai tarziu, ar urma alegerile prezidentiale.

"Daca poporul libian vrea sa restaureze monarhia, aceasta va fi alegerea", a raspuns el, intrebat daca este luata in considerare revenirea la monarhie, inlaturata de Gaddhafi in 1969.

Potrivit sursei citate, coalitia de guvenare care va supraveghea intregul proces democratic va fi formata din membri ai Consiliului National de Tranzitie, dar si din tehnocrati ai regimului Gaddafi, militari de rang inalt, ofiteri ai serviciilor de informatii si un judecator.

Sursa: Antena3

America a sarbatorit, printr-un gest simbolic, moartea lui Bin Laden... Ungaria: Medicii vor sa demisioneze in masa din cauza salariilor foarte mici...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x