Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

18 deputaţi prosârbi arestaţi în Parlamentul muntegrean după ce provoacă incidente vizând să împiedice adoptarea unei legi privind naţionalizarea unor bunuri ale Bisericii Ortodoxe Sârbe

Optsprezece deputaţi din cadrul opoziţiei prosârbe au fost arestaţi în Parlamentul din Muntenegru în incidente pe care le-au provocat, în noaptea de joi spre vineri, cu scopul de a împiedica adoptarea unei legi denunţate de către Biserica Ortodoxă Sârbă (SPC), relatează AFP.

Potrivit Bisericii sârbe - principala instituţie religioasă în Muntenegru -, această lege cu privire la ”libertatea religioasă” va conduce la o spoliere a mănăstirilor şi bisericilor.

According to the latest reports, Montenegro police arrested a number of opposition MPs after they tried to prevent the voting on controversial religious law.

Despite the incident and protests outside, the parliament is expected to adopt the law this evening.

— Marija Ristić (@Marien__R)

SPC deţine sute de mănăstiri şi mii de metri pătraţi de pământ în acest mic stat balcanic, în care 72% dintre cei 620.000 de locuitori sunt ortodocşi.

Legea, care a fost adoptată de majoritatea parlamentară, prevede naţionalizarea bunurilor pe care bisericile nu pot dovedi că le deţineau înainte de 1918. La această dată, Muntenegrul şi-a pierdut independenţa şi a intrat în regatul sârbo-croato-sloven.

Cei 18 deputaţi, din cadrul Frontului Democratic (FD), care susţin poziţia Bisericii sârbe cu privire la această lege, se aflau vineri la interogatoriu în sedii ale poliţiei, potrivit presei locale.

Ei au ameninţat în dezbaterile în Parlament, joi, cu provocarea unor incidente şi chiar cu luarea armelor, în cazul în care este adoptată legea.

Ei şi-au îndemnat simpatizanţii să blocheze drumuri în întreaga ţară şi să iasă în stradă.

După ce majoritatea parlamentară le-a respins amendamentele, deputaţii FD au aruncat o petardă în hemiciclu, dar şi PET-uri de plastic, au vandalizat mobilier şi microfoane şi au încercat să atace fizic deputaţi din cadrul majorităţii, potrivit unui fotograf AFP aflat la faţa locului.

In the early hours of this morning, MPs from Montenegro's opposition Democratic Front rushed at the Speaker of Parliament to try and prevent voting for the controversial law on religion.

After police intervention, and with arrests made, parliament passed the vote.

— Balkan Insight (@BalkanInsight)

În urma acestor incidente şi arestării deputaţilor din opoziţie, deputaţii majorităţii au adoptat legea cu 45 de voturi.

Premierul muntenegrean Dusko Markovic a declarat după adoptarea legii că nu se aşteaptă ”la o radicalizare a situaţiei” în ţară.

Serbian Orthodox bishops, priests, monks are marching towards Montenegro's parliament this morning, where they will stage an open-air protest against a controversial law on religion, which MPs are to debate today.

Read more:

— Balkan Insight (@BalkanInsight)

”Condamn acest act (incidentele din Parlament). El este iresponsabil faţă de ceilalţi deputaţi şi faţă de cetăţenii Muntenegrului, însă cred că aceasta este o experienţă preţioasă şi că acest tip de incident nu se va mai repeta vreodată”, a declarat el.

Tensiuni au marcat ziua de joi în Muntenegru.

La Podgoriţa, centrul oraşului a fost blocat de poliţie cu scopul de a împiedica manifestanţi şi membri SPC să se apropie de sediul Parlamentului.

Acest caz este cu atât mai delicat cu cât preşedintele muntenegrean Milo Djukanovic şi-a afişat susţinerea faţă de ”reînnoirea” Bisericii autocefale Ortodoxe din Muntenegru, care încearcă o reaşezare din 1993, dar care nu este recunoscută de către bisericile ortodoxe.

Muntenegrul, o fostă republică iugoslavă, şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia în 2006.

Sursa : news.ro

Recomandari