Antena Căutare

Pagubele cutremurului devastator din Chile depasesc 30 de miliarde de dolari

Noul presedinte chilian Sebastian Pinera a evaluat la 30 de miliarde de dolari (22 de miliarde de euro) pagubele produse de cutremurul si de valul seismic din 27 februarie, anuntand un "efort de austeritate enorm" pentru reconstructie, relateaza AFP.

Pentru a finanta reconstructia, Guvern va "aloca unele resurse din bugetul national", va apela la "economiile sale din strainatate" si va solicita credite internationale, a precizat antreprenorul miliardar in varsta de 60 de ani, intr-o conferinta de presa.

"Este adevarat ca Chile este o tara mai saraca decat era cu cateva saptamani inainte de catastrofa", atat in urma pierderilor umane, cat si economice, a adaugat Pinera, care a fost investit in functie joi, in cursul unei ceremonii perturbate de noi replici seismice foarte puternice.

"Peste 500 de chilieni si chiliene si-au pierdut viata, un numar care va creste, pentru ca sunt multi morti neidentificati inca si multe persoane disparute", a afirmat seful statului.

Potrivit celui mai recent bilant oficial al seismului cu magnitudinea de 8,8 grade pe scara Richter si a tsunamiului ce i-a urmat este de 497 de morti identificati oficial si sute de persoane disparute. 500.000 de locuinte au fost distruse sau avariate grav.

"Nu avem estimari definitive", dar catastrofa a avut un "impact gigantic", a declarat Pinera. El a evocat "mai multe zeci de miliarde de dolari", apoi "in jur de 30 de miliarde de dolari" pagube la patrimoniul national, inclusiv la infrastructuri, scoli, spitale, locuinte.

Va fi definit un plan de reconstructie, deservit de "un fond de reconstructie alimentat din mai multe surse".

"Vom face un efort enorm de austeritate in cheltuieile publice si vom reorienta resursele din zonele neprioritate spre reconstructie", a anuntat el, fara a preciza ce sectoare vor fi sacrificate. "Cu prudenta, vom folosi rezervele acumulate in timpul anilor bogati", a explicat el.

Pretul cuprului a "ramas, din fericire, stabil, ceea ce va furniza resurse aditionale in vederea reconstructiei", a adaugat Pinera, in conditiile in care Chile este cel mai mare producator mondial de cupru, cu o treime din oferta.

Intrebat despre potentiale conflicte de interese, el a dat asigurari ca "binele public" va fi singurul sau criteriu de decizie.

Noul presedinte a afirmat ca "a finalizat sau va finaliza in cateva zile" promisiunile sale de campanie, de a renunta la actiunile sale la o clinica importanta din Santiago, la postul sau de televiziune Chilevision si la compania aeriana LAN.

Negocierile de pace israeliano-palestiniene, in impas... Presupus membru Al-Qaeda, angajat intr-o centrala nucleara americana...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x