Antena Căutare

Papa Francisc îndepărtează ideea ordinării bărbaţilor căsătoriţi ca preoţi şi a femeilor ca diacon în Amazonia

Papa Francisc nu a reţinut, în răspunsul pe care l-a dat unui sinod al episcopilor din Amazonia, deschiderea preoţiei către bărbaţi căsătoriţi şi nici o redeschidere a dezbaterii cu privire la ordinarea unor femei diacon, propuneri pe care nu le-a menţionat într-un document publicat miercuri, care ar fi putut marca o evoluţie istorică în cadrul Bisercii Catolice, relatează AFP.

După trei săptămâni de dezbateri, în octombrie, la Vatican, o adunare a episcopilor din nouă ţări din Amazonia i-a cerut Papei argentinian să permită unor bărbaţi pioşi care au o viaţă maritală stabilă să devină preoţi şi să le încredinţeze femeilor funcţii mai importante - până la cea de ”diacon permanent”.

Această propunere, formulată de episopi latino-americani care s-au reunit în sinod la Vatican, pe care au adoptat-o cu 128 de voturi la 48, a provocat o emoţie în rândul facţiunilor mai conservatoare ale Bisericii Catolice, care numără 1,3 miliarde de credincioşi.

Diaconii - toţi bărbaţi - sunt ordinaţi să susţină predici la slujbe, să oficieze botezuri, căsătorii şi funeralii.

În Amazonia, Biserica se confruntă cu o lipsă puternică de preoţi itineranţi, singurii în măsură să adminstreze comuniunea, sacramentul esenţial al doctrinei creştine.

În acest ”Îndemn apostolic postsinodal” - de 32 de pagini - publicat de Papă sub numele de "Querida Amazonia" (”Dragă Amazonie”), Francisc preferă ”să îndemne toţi episcopii, mai ales pe cei din America Latină” să convingă misionari să se ducă în Amazonia şi cere o mai bună formare a preoţilor în vederea unui adevărat ”dialog cu culturile amazoniene”.

El aduce de asemenea un omagiu rolului crucial al femeilor laice în transmiterea credinţei în comunităţile din Amazonia.

”Ele ar trebui să poată accede la funcţii, inclusiv la servici ecleziastice”, scrie Suveranul Pontif, fără să ofere detalii.

Papa Francisc încurajează, mai larg, laicii - atât bărbaţi cât şi femei - să continue să săvârşească servicii importante în cadrul Bisericii.

Sursa : news.ro

UE avertizează împotriva unei confruntări între forţele turce şi ruse în Siria... Confruntare armată între forţele americane şi grupări loiale regimului în nord-estul Siriei, soldată cu un mort în rându...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x