Antena Căutare

Parlamentul European condamnă intervenţia Turciei în Siria

Parlamentul European (PE) a condamnat joi intervenţia Turciei în nord-estul Siriei şi a îndemnat Ankara să-şi retragă toate forţele armate de pe teritoriul sirian, relatează AFP.

În această rezoluţie - adoptată în unanimitate prin ridicarea mâinii -, PE apreciază că intervenţia militară turcă ”reprezintă o încălcare gravă a legislaţiei internaţionale şi compromite stabilitatea şi securitatea regiunii în ansamblul său”.

Eurodeputaţii resping înfiinţarea unei ”pretinse zone de securitate” şi îşi exprimă solidaritatea cu poporul kurd. Ei îşi exprimă de asemenea temerile cu privire la o reapariţie a Daesh, acronomul grupării Statul Islamic (SI).

Ei cer statelor membre ale Uniunii Europene (UE) să impună ”o serie de sancţiuni ţintite şi interdicţii de vize” unor funcţionariturci de rang înalt ”vinovaţi de atingeri aduse drepturlor omului comise în cadrul intervenţiei militare în curs” şi celor ”care se fac vinovaţi de reprimarea drepturilor fundamentale în Turcia”.

”Deputaţii consideră inacceptabil faptul că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut din refugiaţi o armă şi i-a folosit pentru a şantaja UE”, rezumă PE într-un comunicat.

Articolul continuă după reclamă

Ei doresc ca statele membre să ia în calcul ”suspendarea preferinţelor comerciale în acordul cu privire la produse agricole şi, în ultim recurs, suspendarea uniunii vamale” între UE şi Turcia.

Într-o dezbatere, miercuri, numeroşi eurodeputaţi au arătat cu degetul neputinţa UE.

”Până în prezent, răspunsul UE nu a fost suficient de puternic”, a apreciat alesul olandez Malik Azmani (Renew Europe), care a îndemnat ca UE ”să fie pregătită de acţiuni mai ferme cu privire la armament, în domeniul economic şi sancţiuni ţintite”.

”Noi rămânem incapabili să reacţionăm”, a lansat francezul François-Xavier Bellamy (PPE). Această ”tăcere” este cauzată, apreciază el, de lipsa unei ”autonomii strategice în domeniul Apărării” de faptul că UE ”a construit o piaţă în loc să-şi împărtăşească principiile civilizaţiei noastre comune”, dar şi ”şantajului migraţiei” operat de către Recep Tayyip Erdogan.

Dezbaterea a condus la un incident, cauzat de un eurodeputat din Liga (extremă dreapta) din Italia, din cadrul grupului ID, Angelo Ciocca.

Cu scopul de a denunţa ceea ce el consideră presiuni ale Ankarei asupra eurodeputaţilor, Angelo Ciocca a aruncat în mijlocul hemiciclului o cutie cu ciocolată, oferită de către ”autorităţile turce” într-o şedinţă plenară precedentă, ”cu scopul de a cere PE să exercite presiuni în vederea unei reluări a negocierilor de aderare”.

Acest ”comportament turbulent”, în opinia preşedintelui PE David Sassoli, a fost sancţionat cu pierderea indemnizaţiei zilnice pe o perioadă de zece zile. Angelo Ciocca poate face apel împotriva acestei decizii.

Sursa : news.ro

Kurzii îşi părăsesc poziţiile de la frontiera cu Turcia, sirienii patrulează împreună cu ruşii; Mark Esper denunţă drept... Parlamentul European susţine aderarea la UE a Albaniei şi Macedoniei de Nord şi-l critică dur pe Macron din cauza blocăr...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 15 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Codruța Filip
Hello Chef sezonul 7, 15 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Codruța Filip Sambata, 15.06.2024, 16:00
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x