- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În 2010, fiecare cetățean UE a utilizat, estimativ, 198 de pungi de plastic, dintre care aproximativ 90% erau din cele ușoare; acestea sunt reutilizate mai rar decât pungile mai groase și sunt mai pasibile să devină deșeu. Într-un scenariu obișnuit, consumul de pungi de plastic este posibil să continue să crească. Conform studiului de impact al Comisiei Europene, peste opt miliarde de pungi de plastic au devenit deșeu în UE în 2010.
Astfel, statele membre vor fi obligate să reducă utilizarea pungilor de plastic obișnuite, care sunt cele mai poluante, cu cel puțin 80% până în 2019, conform propunerilor legislative adoptate de Parlament miercuri. Deputații recomandă utilizarea taxelor, a restricțiilor pe piață sau măsurile de interzicere. Deșeurile din pungi de plastic reprezintă o mare problemă de mediu, întrucât acestea poluează mai ales cursurile de apă și eco-sistemele acvatice.
"Deputații au votat astăzi pentru a întări în mod semnificativ propunerile legislative ale UE menite să reducă utilizarea pungilor de plastic și transformarea lor în deșeuri, mai ales pentru a include ținte obligatorii de reducere la nivel european, precum și pentru a include cerința ca pungile de plastic să nu fie distribuite gratuit. Așa cum s-a demonstrat în unele state, reducerea semnificativă a consumului de pungi de plastic este realizabilă printr-o politică coerentă. Eliminarea graduală de pe piață a acestor pungi este o soluție la îndemână la problema deșeurilor de plastic răspândinte în mediu", a spus raportorul Margrete Auken (Verzi/EFA, DK), al cărei raport a fost aprobat cu 539 voturi pentru, 51 împotrivă și 72abțineri.
Țintele de reducere: 50% până în 2017, 80% până în 2019
Deputații spun că pungile ușoare de plastic, mai subțiri de 50 de microni - marea majoritate a pungilor de plastic utilizate în UE având aceste caracteristici - sunt mai puțin reutilizabile decât modelele mai groase și devin mai ușor gunoi. De asemenea, ele au o capacitate mai mare de a polua mediul.
Statele membre vor fi obligate să înjumătățească, cel puțin, consumul lor până în 2017, și să îl reducă doi ani mai târziu cu cel puțin 80%. Ele vor putea utiliza măsuri cum ar fi taxele, restricțiile pe piață sau interzicerile pentru a împiedica magazinele să ofere pungi de plastic gratuit, cu excepția celor foarte ușoare, utilizate pentru a împacheta alimentele, cum ar fi carnea crudă, peștele, produsele lactate.
Pungile de plastic utilizate pentru a împacheta alimentele de tip fructe, legume și dulciuri ar trebui înlocuite până în 2019 cu pungi din hârtie reciclată sau biodegradabile și cu pungi care ar putea deveni compost. Cerințele pentru ambalaje biodegradabile sau care pot deveni compost ar trebui modificate, spun deputații.
TRAGEDIE ÎNGROZITOARE în Săptămâna Patimilor: 47 de persoane au MURIT, iar 15 au fost rănite!... Transnistria cere Rusiei recunoaşterea INDEPENDENŢEI şi alipirea!...