Antena Căutare

Parlamentul European se pregăteşte să taie cordonul Brexitului

Parlamentul Eurpean (PE) se exprimă miercuri prin vot asupra ratificării tratatului retragerii care prevede modalităţile divorţului între Regatul Unit şi Uniunea Europeană (UE), ultima etapă majoră a finalizării Brexitului, cu două zile înainte de plecarea britanicilor, relatează AFP.

Votul istoric este prevăzut către ora locală 18.00 (19.00, ora României), după o dezbatere de două ore, în care poate lua cuvântul oricine. Scrutinul va dura doar câteva minute şi urmează să se încheie fără vreo surpriză cu unda verde a PE, cu o majoritate simplă.

”Este o rană pentru noi”, a comentat preşedintele PE David Sassoli într-un interviu acordat CNN cu o zi înainte de acest vot. ”Însă trebuie să respectăm voinţa cetăţenilor britanici”.

Reprezentantul regatului Unit la UE Tim Barrow a depus miercuri, la Consiliul European, documentul oficial care arată că Londra şi-a îndeplinit toate obligaţiile legale în vederea ieşirii sale din UE.

Ultima etapă este adoptarea prin procedură scrisă a tratatului de către Consiliul European (statele membre). După 47 de ani de relaţie adesea dificilă, Brexitul se va consuma vineri la ora 23.00 GMT (sâmbătă, 1.00, ora României).

În urmă cu o săptămână, Comisia parlamentară însărcinată cu dosarul a recomandat, cu o largă majoritate, un vot în favoarea acordului. Dintre cei 26 de membri, numai trei s-au opus - aleşi britanici din Partidul Laburist (Labour, opoziţie), Partidul Liberal-Democtrat (Lib-dem, opoziţie) şi Partidul naţional Scoţian (SNP, separatist).

Cu această ocazie, Guy Verhofstadt, care a prezidat Grupul de Contact în timpul negocierilor tratatului, a amintit că nu este vorba despre blocarea divorţului. ”Alegerea este între un Brexit ordonat şi un Brexit dur”, a insistat el.

CUM SĂ-ŞI SPUNĂ ADIO

Votul de miercuri pecetluieşte plecarea eurodeputaţilor britanici, fără ca UE să ştie cum să le spună la revedere.

Momentul este prea puţin glorios pentru bloc, după ani de extindere. Este prima oară când un stat membru pleacă.

Semnarea tratatului retragerii la mijlocul nopţii de joi spre vineri, săptămâna trecută, de către preşedinţii Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi Consiliului European Charles Michel, pe furiş, fără presă, a surprins.

Nicio ceremonie protocolară nu este prevăzută, de asemenea, la retragerea steagurilor britanice.

”Se va face cu toată demnitatea necesară”, a promis o purtătoare de cuvânt a Parlamentului, precizând că un exemplar va fi conservat la Muzeul Istoriei Europene de la Bruxelles.

Eurodeputata din Brexit Party Claire Fox nu a ezitat să catalogheze această atitudine drept ”laşă”.

”Ei ar trebui să fie pregătiţi să onoreze” această plecare ”cu un ritual în loc să le refuze oamenilor dreptul de a avea o ceremonie pentru acest moment istoric”, a declarat ea pentru AFP.

Liderul partidului şi heraldul Brexitului Nigel Farage a susţinut o conferinţă de presă la Bruxelles. Sărbătorirea va avea loc mai ales dincolo de Canalul Mânecii în ceea ce priveşte Brexit Party.

Votul în plen este urmat de o declaraţie a preşedintelui PE David Sassoli, care i-a invitat apoi pe eurodeputaţii britanici şi pe şefii grupurilor politice la o ”scurtă ceremonie”.

Regatul Unit a participat marţi la ultimul său Consiliu al Miniştrilor UE.

”Este o săptămână istorică pentru Regatul Unit şi Uniunea Europeană”, a comentat reprerzentantul britanic Christopher Pincher, ministru însărcinat cu Europa şi Americi.

”Ne bucurăm de o lume foarte diferită şi de o relaţie foarte diferită”, a subliniat el.

Un capitol se încheie, însă o nouă perioadă de negocieri, la fel de dificilă, începe - în perioada de tranziţie, în cursul căreia Regatul Unit va continua să aplice reglementările comunitare, UE şi Londra vor trebui să se înţeleagă asupra viitoareii lor relaţii şi mai ales asupra unui acord comercial.

Cu patru zile înainte de Brexit, negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier a avertizat că este ”absolut clar că vor exista consecinţe negative”.

”Indiferent care va fi acordul la care vom ajunge cu privire la relaţia noastră viitoare, Brexitul va fi întotdeauna o operaţiune vizând să limiteze pagubele”, a declarat el.

Sursa : news.ro

Rusia anunţă că a primit genomul noului coronavirus chinez şi dezvoltă un vaccin împreună cu China... Berlinul deţine proba faptului că Huawei a colaborat cu spionajul chinez, dezvăluie Handelsblatt...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x