Antena Căutare

Parlamentul rus îi permite lui Putin să candideze din nou la preşedinţie în 2024; Curtea Constituţională va decide dacă va putea candida, afirmă el

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat marţi că Curtea Constituţională este cea care va tranşa dacă va putea sau nu sau să canideze la un nou mandat de preşedinte, după adoptarea vastei sale reforme constituţionale, relatează AFP.

Putin a declarat în Parlament că este ”posibil” să se ”repornească” contorul care limitează la două mandate prezidenţiale, după adoptarea revizuirii Constituţiei - ceea ce i-ar permite să candideze după ce îşi încheie actualul mandat, în 2024.

”În principiu, această opţiune este posibilă, dar cu o condiţie: ca Curtea Constituţională rusă să conchidă în mod oficial că un asemenea amendament nu este contrar Legii fundamentale”, a declarat el.

Şi ”numai dacă cetăţenii susţin un asemenea amendament în cadrul unui vot naţional la 22 aprilie”, a adăugat el.

Putin a subliniat de asemenea că o ”putere prezidenţială puternică este absolut necesară în Rusia” şi că ”situaţia economică şi în domeniul securităţii actuale o cer încă o dată”.

Recunoscând că ”ruşii trebuie să aibă în orice alegeri o alternativă”, el a apreciat că ”stabilitatea este poate mai importantă şi trebuie să fie prioritară”.

Imediat după intervenţia preşedintelui, textul a fost aprobat de 380 de deputaţi. Cei 44 de aleşi comunişti au votat ”împotrivă”.

Acest amendament foloseşte pretextul modificării în curs a Constituţiei, lansate de către Putin la 15 ianuarie, pentru ca mandatele efectuate de actualul preşedinte să fie ”readuse la zero” prin adoptarea reformei constituţionale.

Această ipoteză a fost exclusă în mai multe rânduri de către Putin în ultimii ani.

Marţi, el a menţinut o parte a suspansului cu privire la opţiunea sa, spunându-le deputaţilor că ”vom face lucruri bune cel puţin până în 2024, iar apoi vom vedea”.

Deputaţii ruşi au adoptat marţi, în a doua lectură - cea mai importantă - amendamentele constituţionale dorite de Putin şi care vizează să marcheze prin amprenta sa Rusia în deceniile care vin.

Anunţul-surpriză al lui Putin în ianuarie a acestei prime modificări a Constituţiei ruse de la adoptarea textului în 1993 este considerată larg drept un mod de a pregăti perioada de după 2024, când se încheie ultimul sîu mandat prezidenţial.

Sursa : news.ro

Coronavirus COVID-19, tratat cu un medicament pentru astm! Anunțul făcut de o echipă de medici din Japonia! „Am văzut ef... Merkel îl primeste pe Haftar şi-i spune că ”nu există soluţie militară la conflictul din Libia”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x