Antena Căutare

Parlamentul venezuelean îl confirmă pe Juan Guaido preşedinte interimar, în urma încheierii unui acord între o parte a opoziţiei şi Guvern în vederea întoarcerii unor deputaţi chavişti în Adunarea Naţională

Parlamentul venezuelean, controlat de opoziţie, l-a confirmat pe Juan Guaido în postul de preşedinte interimar al ţării, până la ”încetarea uzurpării” puterii de către preşedintele în funcţie, Nicolas Maduro, relatează AFP.

Parlamentul venezuelean, controlat de opoziţie, l-a confirmat pe Juan Guaido în postul de preşedinte interimar al ţării, până la ”încetarea uzurpării” puterii de către preşedintele în funcţie, Nicolas Maduro, relatează AFP.

Deputaţii au ajuns la un acord în vederea oferirii unui ”sprijin politic nelimitat guvernării lui Juan Guaido ca preşedinte al Adunării Naţionale şi ca preşedinte în funcţie până la sfârşitul uzurpării”.

Această hotărâre prevede, de asemenea, ca liderul opoziţiei, recunoscut preşedinte interimar de peste 50 de ţări, să-şi păstreze postul de preşedinte al Parlamentului până la 5 ianuarie, data încheierii preşedinţiei sale turnante la conducerea unicei instituţii aflate în mâinile opoziţiei.

Un acord în cadrul coaliţiei opoziţiei prevede o rotire anuală la conducerea Parlamentului.

Următoarea preşedinţie turnantă urmează să le revină partidelor minoritare în Parlament, între care se află mişcări care i se opun aprig lui Maduro, dar şi mai multe grupuri care tocmai au semnat un acord cu Guvernul liderului socialist ce prevede o întoarcere a unor deputaţi chavişti în Parlament.

”În scopul aprofundării şi extinderii dialogului politic (...), Partidul Socialist Unit din Venezuela (PSUV) şi aliaţii săi vor reveni în Adunarea Naţională”, a anunţat luni ministrul venezuelean al Comuncării Jorge Rodriguez.

Deputaţii din partidul prezidenţial s-au retras din Parlament în 2016, după ce Tribunalul Suprem al Justiţiei - considerat apropiat Guvernului - i-a declarat deciziile nule.

În fapt, Parlamentul a fost înlocuit cu o Adunare Constituantă, aleasă în 2017 şi alcătuită din persoane loiale regimului. Opoziţia a considerat-o întotdeauna ilegitimă, iar mai mulţi deputaţi din opoziţie, urmăriţi în justiţie, sunt încarceraţi, în exil sau au intrat în clandestinitate.

Acordul semnat luni prevede înfiinţarea unei ”platforme de lucru” cu partide de opoziţie minoritare.

Juan Guaido a anunţat duminică eşecul unor negocieri cu Guvernul, începute în mai, sub egida Norvegiei, la Oslo, iar apoi în Barbados.

Discuţiile angajate între opoziţie, regrupată în jurul lui Juan Guaido, şi Guvernul lui Nicolas Maduro au fost suspendate la 7 august de către liderul socialist, în urma unor noi sancţiuni impuse de către administraţia lui Donald Trump Guvernului venezuelean.

Nicolas Maduro, care se află la putere din 2013, a fost reales într-un al doilea mandat în 2018, în urma unui scrutin boicotat de opoziţie, care i-a respins rezultatele, la fel ca o mare parte a comunităţiii internaţionale.

Juan Guaido s-a autoproclamat preşedinte interimar la sfârşitul lui ianuarie, fără să reuşească să îl îndepărteze de la putere pe liderul socialist.

Sursa : news.ro

Manifestaţie la Sankt Petersburg împotriva fraudei electorale... Video. O creatură misterioasă a fost filmată pe un lac: „Am văzut-o și nu este vreun pește uriaș! Are 20 de metri și se ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x