Antena Căutare

Pentagonul a publicat primele imagini cu atacul împotriva liderului ISIS Abu Bakr al-Baghdadi

Pentagonul a miercuri noi imagini declasificate cu raidul de două ore care a dus la uciderea liderului ISIS Abu Bakr al-Baghdadi, care arată forţele americane care rag cu arme de calibru mic, din mai multe locuri, în timp ce elicopterele sse apropie de zonă, relatează CNN.

Filmările realizate de o dronă arată forţele de comando care se apropie de complexul în care se afla Baghdadi' şi atacurile aeriene efectuate de avioane de luptă F-15 şi drone MQ-9.

Comandantul centrului de comandă american, Frank McKenzie, a spus că ADN-ul folosit pentru confirmarea identităţii lui Baghdadi provinde din probe colectate în timpul detenţiei sale la Camp Bucca, în Irak.

McKenzie a declarat reporterilor că nu poate confirma că Baghdadi ”se smiorcăia şi plângea” în ultimele clipe de viaţă, aşa cum a afirmat duminică preşedintele Donald Trump.

Cu toate acestea, McKenzie a adăugat că liderul terorist ”s-a târât într-un adăpost cu doi copii mici şi s-a aruncat în aer, în timp ce oamenii săi erau culcaţi la pământ. Aşa că puteţi deduce ce tip de om era în funcţie de fapta sa”.

McKenzie a mai dezvăluit că Baghdadi ar fi tras din adăpost împotriva forţelor americane.

În timp ce Trump şi alţi oficiali americani au crezut iniţial că Baghdadi şi-a ucis trei dintre copii, atunci când s-a aruncat în aer în tunel, McKenzie a spus că informaţii noi au arătat că numai doi copii erau cu el, ambii cu vârste de sub 12 ani.

Forţele speciale americane implicate în rapid se aflau deja în Siria, a mai spus generalul, informaţie care vine după ce Trump a ordonat ca majoritatea trupelor SUA să fie retrase din ţară.

McKenzie a spus că retragerea forţelor americane din Siria a fost ”un factor limitator” în raidul respectiv şi că nu a avut nicio legătură cu momentul în care a avut loc atacul, care a fost stabilit ”în funcţie de totalitatea informaţiilor primite...şi alţi factori care ar fi afectat intrarea şi ieşirea acestor forţe”.

Generalul a spus că Forţele Democrate Siriene conduse de kurzi au furnizat ”informaţiile iniţiale” care au fost ”foarte folositoare pentru noi”, acesta adăugând ”Aşa că pot spune că au paticipat”.

McKenzie a precizat însă că în rapidul efectiv au fost implicate doar forţe americane.

Acesta a mai spus că Statele Unite au avut informaţii ”rapide şi capabile a fi puse în acţiune” referitoare la locul unde se ascundea liderul ISIS, pentru lansarea operaţiunii.

Imaginile video mai arată că elicopterele americane efectuează ataacuri împotriva luptătorilor inamici care trăgeau împotriva unui avion american, în timp ce se apropiau de ţintă.

McKenzie a spus că atacurile respective au ucis 10-15 luptători inamici, dar forţele respective nu ar fi neapărat afiliate lui Baghdadi, ci posibili membri ai uneia dintre numeroasele grupări înarmate care ocupă zona din jurul complexului şi sunt ostile prezenţei americane sau altor forţe internaţionale, ceea ce scoate în evidenţă riscurile de a efectua un rapid în regiunea respectivă a Siriei.

Un avion american a avut ca ţintă el puţin un vehicul inamic care se apropia de zonă şi era perceput ca fiind o ameninţare.

McKenzie a spus că echipa americană a putut recupera documente şi dispozitive electronice, înainte ca locul să fie distrus într-un atac aerian, pentru a preveni ca acesta să devină un altar pentru extremişti. El a adăugay că documentele şi echipamentele electronice vor fi folosite pentru a obţine informaţii care să ajute în viitoarele operaţiuni împotriva ISIS.

La câteva minute după publicarea imaginilor de către Pentagon, Trump şi-a început discursul de la ceremonia acordării medaliei de onoare pentru sergentul major Matthew Williams mulâţumindu-i secretarului Apărării Mark Esper pentru raidul care a dus la moartea lui Baghdadi.

”Îţi mulţumesc, Mark, tu şi toţi ceilalţi aţi făcut cu toţii o treabă extraordinară, mulţumiri şi generalului Milley, pentru acţiunea incredibilă efectuată în urmă cu câteva zile împotriva lui al-Baghdadi”, a spus preşedintele.

”A fost lovit puternic, aşa cum trebuie să fie”, a spus preşedintele referindu-se la Baghdadi.

”Doresc să transmit tuturor militarilor noştri să suntem foarte mândri de voi. A fost ceva deosebit. Întreaga lume este mândă de voi. Aşa că vă mulţumesc foarte mult. Mulţumesc. O treabă extraordinară”, a adăugat preşedintele.

Moartea lui Baghdadi a marcat sfârşitul unei urmăriri de ani de zile a unuia dintre cei mai căutaţi terorişti din lume, omul care a declarat aşa-numitul Califat Islamic în Irak şi Siria, în 2014.

Sursa : news.ro

Momentul în care o jurnalistă este diagnosticată cu cancer la sân în direct, pe Facebook! Femeia, copleșită de lacrimi: ... O persoană care a furnizat informaţii ce au condus la moartea lui al-Baghdadi ar putea să primească recompensa în valoar...
Alimente care susțin sănătatea orală. Acestea te ajută să ai dinți puternici și un zâmbet frumos
Există mai multe alimente care susțin sănătatea orală, potrivit dentiștilor. La fel de...
Horoscopul zilei de 6 iunie 2023. Racii trăiesc o perioadă frumoasă în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 6 iunie 2023 spune că Racii trăiesc o perioadă frumoasă în viața lor....
Parteneri
Mesaje și felicitări de Ziua Învățătorului
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x