Antena Căutare

ACCIDENTUL DE AUTOCAR DIN FRANTA: Un copil decedat, 30 de persoane ranite, 12 in stare grava

O autostrada din Franta a devenit soseaua mortii pentru un grup de romani care se intorceau acasa, in tara, din Spania. Autocarul cu care calatoreau s-a rasturnat, dupa ce unul dintre pneuri a explodat, iar momentele cumplite care-au urmat i-a determinat pe salvatorii francezi sa se mobilizeze ca niciodata: 30 de ambulante, noua elicoptere, zeci de medici si paramedici s-au luptat sa le salveze viata celor 40 de pasageri romani. Un bebelus a murit, iar alti 12 oameni sunt grav raniti.

UPDATE 23.00: Un copil a decedat, 12 persoane sunt in stare grava, 30 de persoane sunt internate cu leziuni care nu pun viata in pericol, iar sase persoane nu au necesitat interventii medicale, a declarat duminica Victor Ponta. Ranitii sunt internati in sase spitale din regiunea in care s-a produs accidentul. De asemenea, sase persoane au fost externate. Consulatul General al Romaniei la Marsilia, impreuna cu autoritatile locale, fac demersuri pentru repatrierea acestora. De aceea, a fost pus la dispozitie un autocar care va pleca in aceasta seara spre Romania.

Ministerul Afacerilor externe a activat doua linii telefonice dedicate 0730.717.970 si 021.431.15.98 in cadrul Unitatii de Alerta a Centrului Consular de Crize la care rudele persoanelor implicate in accident pot cere informatii despre starea acestora.

UPDATE 22.30: Consulul general al Romaniei la Marsilia, Ioan T. Morar, a declara intr-un interviu acordat publicatiei franceze Le Figaro ca accidentul de autocar nu a fost cauzat de o eroare umana.

E-o mobilizare uriasa, pentru un accident care socheaza Franta. Autoritatile au decretat codul rosu de urgenta, iar intreaga portiune de autostrada a devenit un urias spital de camapanie. Intr-un colt, e parcarea ambulantelor, care asteapta sa goneasca cu ranitii la spitalele din Nisa, Marsilia si Toulon. Un sens intreg de mers s-a transformat in heliport. Unii trebuie sa ajunga atat de urgent la spital, incat nu pot fi transportati decat cu elicopterele, astfel noua aeronave au fost mobilizate.

Accidentul a avut loc la ora 9.30 (10.30, ora Romaniei) pe autostrada A8, pe sensul Nisa - Aix, in apropierea localitatii Vidauban. Autocarul s-a rasturnat cel mai probabil dupa explozia unei anvelope. Soferul nu a mai putut face nimic. S-a izbit de o balustrada, iar mai apoi s-a rostogolit de cateva ori, inainte de a se opri.

In accident, a murit un sugar, o fetita de doar o luna de zile, care calatorea in bratele mamei.

Autocarul, care apartine unei companii de transport international din Bistrita, a fost inchiriat unei alte firme din Suceava. Pana la aceasta ora, niciunul dintre reprezentantii firmelor nu au putut fi contactati. Prefectura din Suceava, judetul spre care se indreptau cei mai multi dintre pasageri, incearca acum sa-i identifice pe raniti.

In timp ce autoritatile franceze au decretat codul rosu de urgenta, dupa accident, la Bucuresti, Executivul a activat o celula de criza.

Putine sunt masurile pe care Guvernul le poate lua de la mii de kilometri. Secretarul de stat Raed Arafat a dat insa asigurari ca sunt in permanenta in legatura cu autoritatile franceze. Victimele accidentului vor primi cele mai bune ingrijiri medicale.

"Vom mentine legatura prin ministerul de externe, prin consulatul nostru, cu toate autoritatile medicale, cu toate spitalele cu care avem pacineti in ele ca sa obtinem rapoartele medicale", a declarat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat.

In aceste momente de cumpana, alaturi de victimele accidentului sunt atat consulul general al Romaniei la Marsilia, cat si consulul onorific al tarii noastre la Nisa. Familiile victimelor vor fi si ele ajutate.

"Pentru familiile lor, la Ministerul Afacerilor Externe au fost deschise doua linii speciale telefonice. Familiile au acces direct pentru a primi date concrete, in ce stare se afla persoanele, in ce spital sunt si ce se va intampla in continuare", a spus premierul Victor Ponta.

Intre timp, Ministerul de Interne a dispus deja o ancheta la firma la firma de transport, pentru afla daca aceasta a respectat legile cu privire la transportul international.

FOTO: Intact Images

Aproape 10.000 de turisti care au vizitat un parc national din SUA ar putea fi contaminati cu un virus mortal... Licoare prezidentiala: Cum se prepara berea la Casa Alba...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x