Antena Căutare

Poetul catalan Joan Margarit este câştigătorul Premiului „Miguel de Cervantes” pe 2019

Poetul catalan Joan Margarit a fost desemnat, joi, câştigătorul Premiului „Miguel de Cervantes” (Premio de Literatura en Lengua castellana Miguel de Cervantes) pe 2019.

Premio de Literatura en Lengua castellana „Miguel de Cervantes” a fost creat de Ministerul spaniol al Culturii şi acordat prima dată în 1976. Distincţia este oferită, anual, unui scriitor de limbă spaniolă în semn de recunoaştere pentru întreaga operă.

Premiul, considerat cel mai prestigios pentru literatura de limbă spaniolă, este dotat cu 125.000 de euro, potrivit El Pais.

Ministrul spaniol al Culturii şi Sportului, José Guirao, a anunţat joi numele câştigătorului premiului dintre candidaţii propuşi de Academia Regală de Limbă Spaniolă (Real Academia de la Lengua Española, RAE).

Poetul catalan în vârstă de 81 de ani, ale cărui opere complete au fost publicate recent sub titlul „Todos los poemas(1975 - 2015)”, este arhitect şi, din 1968, profesor la Şcoala de Arhitectură din Barcelona.

La începutul acestui an, el a publicat autobiografia „Para tener casa hay que ganar la guerra”. În luna mai, Margarit a fost recompensat cu premiul „Reina Sofía de Poesía Iberoamericana”, în valoare de 42.100 de euro.

A scris poezie şi proză, atât în catalană, cât şi în spaniolă, iar volumele lui au fost traduse în şapte limbi.

Orice scriitor poate fi propus pentru acordarea acestui premiu doar dacă opera sa este scrisă în limba spaniolă. Candidaţii pot fi propuşi de Academie, de autori premiaţi la ediţiile anterioare, instituţii ale căror obiective au legătură cu literatura şi limba spaniolă şi de membrii juriului.

Premiul propriu-zis este acordat anual în cadrul unei ceremonii ce are loc pe 23 aprilie, când este comemorată moartea lui Miguel de Cervantes. Ea are loc la Universitatea Alcalá de Henares din Madrid, iar regele Spaniei este cel care îl înmânează.

Poeta şi traducătoarea uruguayană Ida Vitale, în vârstă de 96 de ani, a fost recompensată anul trecut cu Premiul „Miguel de Cervantes”.

Dintre autorii spanioli, Eduardo Mendoza este cel care a primit cel mai recent acest premiu, în 2016.

Între cei care au primit această distincţie, de-a lungul anilor, se numără mexicanul Octavio Paz, peruanul Mario Vargas Llosa şi spaniolul Camilo José Cela, toţi trei laureaţi cu Nobel.

Premiul „Miguel de Cervantes” nu poate fi acordat ex aequo şi nici postum.

Sursa : news.ro

Şcoli închise la Hong Kong, un oraş paralizat a patra zi consecutiv; Global Times anunţă pe Twitter interdicţii de circu... Anchetatorii catastrofei MH17 dezvăluie noi convorbiri telefonice între suspecţi şi oficiali ruşi de rang înalt şi fac u...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x