Căutare Live

Polonezii isi aleg presedintele. Kaczynski si Komorowski, la egalitate in sondaje

Polonezii cu drept de vot sunt chemati astazi urne, pentru a-si alege presedintele. In turul doi al alegerilor prezidentiale se infrunta conservatorul Jaroslaw Kaczynski, fratele fostului presedinte decedat in tragicul accident de la Smolensk, si liberalul Bronislaw Komorowski, presedintele interimar al Poloniei. Cursa electorala va fi foarte stransa, potrivit sondajelor.


Potrivit analistilor polonezi, Jaroslaw Kaczynski ar putea atrage voturile majoritatii celor 10% dintre alegatorii nehotarati.

Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al fostului presedinte Lech Kaczynski, este un conservator catolic sustinut mai ales de alegatorii din zonele rurale, de varstnici si eurosceptici.

Kaczinsky se opune reducerilor cheltuielilor bugetare si adoptarii rapide a monedei euro. El sustine ca actualul guvern nu promoveaza interesele nationale ale Poloniei.

Analistii polonezi spun ca investitorii ar prefera ca victoria sa ii revina lui Komorowski, considerand ca politica sa orientata catre mediul de afaceri si colaborarea cu premierul Donald Tusk vor duce la reducerea deficitului bugetar. Komorowski este un reformator liberal si eurofil, preferat de alegatorii tineri, din zonele urbane. Actual sef interimar al statului, Komorowski este sustinut de majoritatea locuitorilor Varsoviei.

Polonezii au fost chemati la urne dupa ce Lech Kaczynski a decedat, alaturi de alte 95 de persoane, in urma tragediei aviatice de la Smolensk, din 10 aprilie.

Invingatorul alegerilor de astazi va deveni al patrulea presedinte al tarii de la caderea comunismului, in 1989, urmandu-le lui Lech Walesa, Aleksander Kwasniewski si Lech Kaczynski.

Perchezitii la domiciliul ai biroul lui Nicolas Sarkozy, in dosarul Bettencourt... Noua Prima Doamna a Germaniei provoaca senzatie pe Internet...
Parteneri
Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au dus copiii la cinema. Cum a fost surprinsă familia celor doi îndrăgostiți
Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au dus copiii la cinema. Cei doi îndrăgostiți s-au bucurat de timpul liber în Los Angeles și au mers să vizioneze filmul Licorice Pizza. Fotografii s-au aflat tot timpul pe urmele celor doi. Alături de ei s-au aflat gemenii artistei, Emme și Max, dar și doi dintre copiii lui Affleck, Seraphina și Samuel.
Catine.ro
Ultimele știri