Căutare Live

Pompeo, în Ucraina, pe fondul procesului destituirii lui Trump

Secretarul de Stat american Mike Pompeo se află vineri la Kiev, într-o vizită delicată, în plin proces de destituire a lui Donald Trump, din cauza presiunilor pe care le-ar fi exercitat asupra preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

Vizita diplomatului, care concide cu faza finală a procesului preşedintelui american, are obiectivul să analizeze cum ”să continue o susţinere a poporului ucrainean în faţa agresiunilor pe care Rusia le-a comis în aceşti ultimi ani”, a declarat el joi la Londra, într-o etapă precedentă a unui turneu în care efectuează de asemenea vizite în Belarus, Kazahstan şi Uzbekistan, foste republici sovietice.

Alt subiect este activitatea de întreprins în ”lupta împotriva corupţiei” care cangrenează această ţară şi care se află în centrul apărării lui Donald Trump în procesul destituirii.

Principala întâlnire este cu preşedintele Volodimir Zelenski, care a discutat la telefon cu locatarul Casei Albe în convorbirea care se află în centrul acuzaţiilor democraţilor.

Preşedintele republican este inculpat de abuz de putere în scop personal. El ar fi blocat un ajutor militar crucial destinat Kievului cu scopul de a obţine anunţarea unor anchete cu privire la rivalul său democrat Joe Biden şi la fiul acestuia, Hunter Biden, care a făcut parte din conducerea grupului ucrainean în domeniul gazeilor naturale Burisma.

Potrivit democraţilor, Trump a încercat să ”trişeze” cu scopul de a obţine al doilea mandat, îndemnând Ucraina să-l ”murdărească” pe fostul vicepreşdinte al lui Barack Obama, şi de faptul că a folosit mijloacele statului pentru a-şi atinge scopurile.

Republicanii le replică democraţilor că Donald Trump şi-a folosit prerogativele prezidenţiale pentru a lupta împotriva corupţiei în Ucraina.

SUBIECT ”TOXIC”

Preşedintele Zelenski, aflat la putere de mai puţin de un an, a făcut din lupta împotriva corupţiei unul dintre leitmotivurile sale.

În acest context, şeful statului ucrainean depune eforturi de luni de zile să iasă din bătăliile politice americane, pentru a nu-i îndepărta nici pe republicani şi nici pe democraţi.

Susţinerea politică, militară şi financiară a Washingtonului este crucială Ucrainei, aflată într-o profundă criză cu Rusia, care a anexat în urmă cu şase ani Peninsula ucraineană Crimeea şi este acuzată de susţinerea separatiştilor proruşi. Războiul din estul Ucrainei s-a soldat cu peste 13.000 de morţi.

Astfel, dacă ancheta împotriva lui Biden nu a fost deschisă, Kievul a încercat totodată să menajeze Casa Albă, dezminţind orice presiuni ale lui Donald Trump.

”Ucraina a devenit (un subiect) toxic” în Statele Unite, consideră Aliona Getmanciuk, directoarea Centrului de analiză New Europe de la Kiev.

Citește și
colaj de fotografii cu anamaria prodan si laurentiu reghecampf
Anamaria Prodan Reghecampf, reacție după ce circulă pe internet imagini cu ea dezbrăcată. Declarațiile impresarei
Anamaria Prodan Reghecampf, reacție după ce circulă pe internet imagini cu ea dezbrăcată. Declarațiile impresarei
Cum au sărbătorit Adrian Minune și soția de ziua ei de nume. Cât de bine a arătat Karmen la petrecere
Cum au sărbătorit Adrian Minune și soția de ziua ei de nume. Cât de bine a arătat Karmen la petrecere
Cum au sărbătorit Adrian Minune și soția de ziua ei de nume. Cât de bine a arătat Karmen la petrecere
felicitare cu urare de la multi ani romania de 1 decembrie
Felicitări pentru Ziua României.Spune într-un mod inedit ”La mulți ani, România”/ ”La mulți ani români” de 1 Decembrie
Felicitări pentru Ziua României.Spune într-un mod inedit ”La mulți ani, România”/ ”La mulți ani români” de 1 Decembrie
Mai multe articole

Ea aminteşte un recent incident în care Mike Pompeo şi-ar fi pierdut sângele rece după ce a fost supus unor presiuni să răspundă la întrebări cu privire la Ucraina de către postul public de radio american NPR.

Potrivit unei jurnaliste NPR, şeful diplomaţiei americane a strigat - off the record - la ea, a proferat insulte şi i-a spus ”crezi că americanii sunt interesaţi de Ucraina?”.

La Kiev, ”Pompeo va fi foarte prudent, atât timp cât subiectul (celor doi Biden) este sensibil”, apreciază un expert de la Centrul Razoumkov Oleksiï Melnik.

Secretarul de Stat american, care a sosit în Ucraina joi seara, de la Londra, s-a întâlnit vineri cu omologul său Vadim Pristaiko, mitropolitul Iepifani, şeful noii Biserici Ortodixe ucrainene independente de Moscova.

Pompeo a discutat de asemenea cu ministrul ucrainean al Apărării Andriï Zagorodniuk şi reprezentanţi ai societăţii civile, înainte să-şi continue turneul, sâmbătă dimineaţa, la Minsk.

Sursa : news.ro

VIDEO - Privește și vei plânge! Mirele paralizat "s-a ridicat" în noaptea nunții și a dansat alături de aleasa... Institutul Pasteur speră să obţină în 20 de luni un vaccin împotriva ”coronavirusului de la Wuhan”...
Parteneri
Alimente care afectează memoria și concentrarea: 5 categorii ce pot duce la depresie sau demență
Indiferent de vârsta pe care o ai, nu este niciodată prea târziu să-ți regândești stilul alimentar. Este foarte importantă alimentația pentru ca memoria și concentrarea să rămână intacte pe măsură ce trece timpul. În cazul în care te-ai hotărât să ai grijă de memoria și de sănătatea creierului, iată 5 alimente care afectează memoria și concentrarea.
Catine.ro
Ultimele știri