Căutare Live

Pompeo, ”indignat” în urma unui nou atac cu rachete vizând o bază irakiană în care se află militari americani, la nord de Bagdad

Opt rachete au vizat o bază irakiană în care se află militari americani, în weekend, la nord de Bagdad, un atac care l-a ”indignat” pe secretarul de Stat american Mike Pompeo, în contextul în care Iranul dă semne de calmare, relatează AFP.

”Idignat de informaţii cu privire la un nou atac cu rachetă împotriva unei baze aeriene irakiene”, a scris duminică pe Twitter Pompeo.

”Acest încălcări repetate ale suveranităţii Irakului de către grupări opuse Guvernului irakian trebuie să înceteze”, a avertizat el.

Patru militari irakieni au fost răniţi, potrivit armatei irakiene, care nu a precizat originea tirurilor.

Surse militare irakiene au dat asigurări că niciun militar american nu a fost atins.

Aproape toate trupele americane au părăsit deja această bază situată în apropiere de Bagdad, în urma unei escaladări între Statele Unite şi Iran.

”Mai sunt doar vreo 15 militari americani şi un singur avion la Bagdad”, a dat asigurări pentru AFP o sursă militară irakiană.

De la sfâritul lui octombrie, zeci de rachete au fost trase asupra unor baze irakiene în care se află militari americani, iar la 27 decembrie a fost ucis un subcontractor american. Statele Unite au acuzat facţiuni armate irakiene proiraniene de aceste tiruri.

Ca represalii, la 29 decembrie, Statele Unite au bombardat baze irakiene la frontiera cu Siria, în care au ucis 25 de combatanţi din cadrul Hashd al-Shaabi, o coaliţie militară proiraniană integrată în trupele irakiene.

Escaladarea a atins un nou nivel fără precedent printr-un atac cu un avion american fără pilot (dronă), ordonat de către preşedintele american Donald Trump, în care a fost asasinat generalul Qassem Soleimani şi numărul doi în Hashd, Abu Mahdi al-Muhandis, la aeroportul de la Bagdad, la 3 ianuarie.

Iranul a ripostat la 8 ianuarie şi a tras 22 de rachete balistice asupra bazei irakiene Ain al-Assad (vest), în care se află trupe americane, fără să facă victime.

Ulterior, tiruri de rachete vizând interese americane, inclusiv Ambasada americană din Zona Verde, au fost reluate aproape zilnic, după ce Parlamentul irakian s-a pronunţat prin vot în favoarea unei plecări a trupelor străine din ţară.

Sursa : news.ro

Citește și
colaj de imagini cu ioana tufaru la antena 1
O mai ții minte pe Ioana Tufaru, fiica Andei Călugăreanu? Are 44 de ani și o familie frumoasă. Cum arată acum
O mai ții minte pe Ioana Tufaru, fiica Andei Călugăreanu? Are 44 de ani și o familie frumoasă. Cum arată acum
colaj de imagini cu nutu si sile camataru
Ce fiică frumoasă are Nuțu Cămătaru. Oana Balint întoarce toate privirile cu atuurile sale fizice
Ce fiică frumoasă are Nuțu Cămătaru. Oana Balint întoarce toate privirile cu atuurile sale fizice
colaj macaulay culkin
Cine e și cum arată iubita lui Macaulay Culkin, actorul din filmul Singur Acasă. Ea este femeia cu care el are un băiețel
Cine e și cum arată iubita lui Macaulay Culkin, actorul din filmul Singur Acasă. Ea este femeia cu care el are un băiețel
Mai multe articole
VIDEO - Privește și vei plânge! Mirele paralizat "s-a ridicat" în noaptea nunții și a dansat alături de aleasa... Atenţionare de călătorie transmisă de MAE – Filipine - erupţie freatică a vulcanului Taal şi evacuarea persoanelor de pe...
Parteneri
Cadouri pentru Secret Santa la job. Ce să le iei colegilor pe care nu îi cunoști prea bine
Dacă există o perioadă incomodă în timpul sezonului de Crăciun, atunci cu siguranță este momentul când trebuie să cauți cadouri pentru Secret Santa. E de obicei o activitate festivă care se desfășoară la locul de muncă. Acest detaliu face misiunea cadoului și mai greoaie pentru că sunt șanse mari să fie nevoie să-i oferi cadoul unui coleg pe care nu-l cunoști foarte bine.
Catine.ro
Ultimele știri