Antena Căutare

Portughezii s-au saturat de austeritate: Zeci de mii de oameni, in strada

Zeci de mii de portughezi au iesit in strada, sambata seara, la Lisabona, la apelul sindicatelor, pentru a-si exprima refuzul fata de politica de austeritate a Guvernului de centru-dreapta, care se pregateste sa o accentueze in vederea respectarii angajamentelor internationale asumate, informeaza AFP.

Protestul "impotriva furtului salariilor si pensiilor" a fost organizat de CGTP, principala confederatie sindicala portugheza, dar a fost sustinut si de miscarea indignatilor si a unui grup al cetatenilor care, prin retele de socializare, a mobilizat cu doua saptamani inainte cateva sute de mii de persoane in aproximativ 30 de orase. Reprezentand o nemultumire sociala in crestere, acest miting de la 15 septembrie a fost cea mai importanta organizata in Portugalia de cand tara a obtinut, in mai 2011, un ajutor in valoare de 78 de miliarde de euro de la Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI).

Intr-un discurs adresat multimii, secretarul general al CGTP Armenio Carlos a indemnat la "unitatea tuturor victimelor acestei politici" si a anuntat organizarea la 3 octombrie a unei reuniuni a Centralei sindicale, care va "discuta despre convocarea unei mari greve generale".

In piata de pe malul fluviului Tejo, manifestantii au scandat "Jos austeritatea!", agitand pancarte si steaguri apartinand sindicatelor din cadrul administratiilor locale, invatamantului si chiar fortelor de ordine, dupa care s-au dispersat pasnic.

"Viitorul este ipotecat de catre masurile Troikai (UE-BCE-FMI, care reprezinta creditorii tarii). Poporul portughez s-a saturat", si-a exprimat indignarea Francisco Lopes, un functionar in varsta de 56 de ani, venit impreuna cu fiul sau, Rui, care participa la prima sa manifestatie. "Ne aflam intr-o spirala fara sfarsit si nu vad cum ar putea generatia mea sa aiba locuri de munca, o casa, o familie", si-a exprimat ingrijorarea si un tanar, in varsta de 27 de ani.

In schimbul salvarii financiare, Lisabona s-a angajat sa puna in aplicare o cura de austeritate severa, insa recesiunea economica si somajul s-au agravat, iar Guvernul de centru-dreapta intarzie sa asaneze conturile publice.

Deficitul bugetar se ridica la sfarsitul lui iunie la 6,8% din PIB, inca departe de obiectivul de 5% in ansamblu anul acesta, obiectiv abia revazut in crestere de catre creditori.

In 2013 Guvernul va trebui sa aduca deficitul la 4,5% din PIB, fata de un obiectiv anterior de 3%, prin realizarea unor economii suplimentare in valoare de 4,9 miliarde de euro care vor produce o noua crestere a impozitului pe venit, a avertizat acesta deja.

Fostul premier bulgar Serghei Stanisev, noul presedinte al Partidului Socialist European ... Taifunul Jelawat ameninta centrul Japoniei cu rafale de peste 200 km/h ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x