Antena Căutare

Premierul belgian în exerciţiu Charles Michel vrea să plece din funcţie la începutul lui noiembrie, pentru a prelua preşedinţia Consiliului European de la Donald Tusk la 1 decembrie

Premierul belgian în exerciţiu Charles Michel, care urmează să preia la 1 decembrie preşedinţia Consiliului European, a anunţat vineri că doreşte să plece din funcţie ”cel mai târziu la începutul lui noiembrie”, relatează AFP.

Belgia nu mai are un Guvern cu puteri depline din decembrie 2018, iar negocieri în vederea formării unei noi coaliţii s-au împotmolit după alegerile legislative de la 26 mai.

Decizia lui Charles Michel urmează să conducă la numirea unui premier interimar, la conducerea unei echipe fără majoritate în Parlament.

Acest liberal francofon, aflat la conducerea Guvernului din octombrie 2014, explică într-un comunicat că doreşte ”să fie descărcat de responsabilitatea de premier cel mai târziu la începutul lunii noiembrie”, pentru ”a se consacra exclusiv pregătirii funcţiei sale europene”.

Charles Michel, în vârstă de 43 de ani, a fost ales în iulie de către liderii Uniunii Europene succesor al lui Donald Tusk la conducerea Consiliului European, instanţa care reperezintă statele membre.

Vineri el a dat asigurări că a lansat, de la începutul săptămânii, ”consultări cu privire la modalităţile înlocuirii (sale ca premier) în (expedierea) afacerilor curente” şi a ”constatat că în acest stadiu niciun proces în vederea formării unui Guvern federal nu a început în urma alegerilor din 2019”.

La cinci luni după alegeri, marcate de o ascensiune a ecologiştilor şi extremelor, care oferă un peisaj şi mai fragmentat, negocierile între partide au progresat foarte puţin.

Partidul Socialist (PS, stânga) şi N-VA (naţionalişti flamanzi, dreapta), care s-au clasat primele în sudul şi, respectiv, nordul ţării, este necesar ca mai întâîi să-şi atenueze antagonismele, înainte de a putea elabora un program de guvernare şi a atrage parteneri, aparent liberalii şi formaţiuni de centru.

Un prim raport al acţiuni lor de explorare urmează să fie predat regelui Philippe la 4 noiembrie.

Belgia are reputaţia unei ţări ”inguvernabile”. Ea s-a confruntat în 2010-2011 cu o perioadă de 541 de zile în care nu a avut un Guvern cu puteri depline, un record.

Sursa : news.ro

Două treimi dintre francezi, ”nemulţumiţi” de activitatea lui Macron la jumătatea mandatului... O femeie din Vietnam, printre imigranții găsiți morți în camionul din Essex. Mesajul sfâșietor trimis mamei: ”O să mor. ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x