Premierul italian îndeamnă UE să fie ”mai ambiţioasă, unită şi curajoasă” răspunzând scuzelor prezentate de preşedinta CE Ursula von der Leyen Italiei

Şeful Guvernului italian Giuseppe Conte a îndemnat vineri Uniunea Europeană să fie ”mai ambiţioasă, unită şi curajoasă” împotriva pandemiei covid-19, într-un răspuns pe care-l dă preşedintei Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, relatează AFP.

”Este momentul să se dea dovadă de mai multă ambiţie, de mai multă unitate şi de curaj”, scrie el în La Repubblica.

”Solidaritatea trebuie să fie cerneala cu care scriem această pagină de istorie”, continuă premierul italian.

El răspunde astfel unei scrisori a preşedintei Comisiei, publicată în ediţia de joi a ziarului.

Von der Leyen a prezentat scuze Italiei, recunoscând că ”azi, Europa se mobilizează alături de Italia. Dar (că) nu a fost aşa mereu”.

”Trebuie să recunoaştem că, la începutul crizei, în faţa nevoii unui răspuns european comun, prea mulţi s-au gândit doar la problemele lor naţionale”, adăuga ea.

”BARCĂ EUROPEANĂ DE SALVARE SOLIDĂ”

Catalogând drept pozitiv proiectul ”alocării a până la 100 de miliarde de euro ţărilor afectate cel mai dur, începând cu Italia, în vederea compensării scăderii veniturilor” evocată de preşedinta CE, Giuseppe Conte estimează că este necesar ”să se meargă dincolo” de această cifră.

El evocă din nou ”corona bond”-urile - pe care preferă să le numească ”european recovery bonds” -, necesare în opinia sa în vederea ”finanţării eforturilor extraordinare pe care Europa va trebui să le depună pentru a-şi reconstrui ţesutul economic şi social”.

Astfel, ”adevărata putere de foc a familiei europene” va putea da naştere ”unui program comun şi împărtăşit de susţinere şi relansare a economiei noastre pentru asigurarea unui viitor demn familiilor, întreprinderilor, muncitorilor şi tuturor copiilor noştri”.

Nu este vorba despre împărţirea vechilor datorii ale ţărilor vizate - în contextul în care Italia înregistrează a doua cea mai mare îndatorare în UE, după Grecia - şi nici despre ”plătirea nici măcar a unui euro în plus cetăţenilor anumitor ţări în contul datoriei viitoare a altor ţări” - încearcă şeful Guvernului italian să-i asigure pe europenii reticenţi.

”În faţa unei furtuni ca covid-19, care ne priveşte pe toţi, nu este nevoie de o vestă de salvare pentru Italia, ci de o barcă europeană de salvare solidă, care să ne conducă ţările unite într-un loc sigur”, dă el asigurări.

Sursa : news.ro

Citește și
Colaj de fotografii cu Monica Gabor și Irina Columbeanu
Irina Columbeanu, apariție rară într-o rochie cu crăpătură și decoletu. Fiica lui Irinel și a Monicăi poartă inel pe mâna stângă
Irina Columbeanu, apariție rară într-o rochie cu crăpătură și decoletu. Fiica lui Irinel și a Monicăi poartă inel pe mâna stângă
Alina Eremia, selfie
Alina Eremia, infectată cu noul coronavirus. Ce declarații a făcut artista pe rețelele de socializare
Alina Eremia, infectată cu noul coronavirus. Ce declarații a făcut artista pe rețelele de socializare
petrică-cercel-în-trei-ipostaze
Care este numele real al lui Petrică Cercel. Detaliul care nu a putut să treacă neobservat după moartea cântărețului de manele
Care este numele real al lui Petrică Cercel. Detaliul care nu a putut să treacă neobservat după moartea cântărețului de manele
Mai multe articole
Jennifer Lopez a strălucit la Global Citizen Live. Salopeta purtată de artistă a atras toate privirile
Jennifer Lopez a strălucit la Global Citizen Live. Artista i-a uimit pe toți cei prezenți la...
Horoscopul zilei de 29 septembrie 2021. Gemenii au probleme la locul de muncă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 29 septembrie 2021 spune că Gemenii au probleme la locul de muncă, dar...
Parteneri
Sos tzatziki. Sos grecesc din iaurt cu usturoi și castraveți
Dacă ești în căutarea unei rețete de sos cremos, răcoritor și aromat, întrerupe căutările și prepară celebra rețetă de sos tzatziki. Este o rețetă de sos grecesc din iaurt cu usturoi și castraveți, perfect pentru a fi consumat cu o multitudine de preparate.
Catine.ro
Ultimele știri