Căutare Live

Presa internationala: Presedintele roman, salvat de absenteism

Referendumul pentru demiterea presedintelui suspendat la Romaniei, Traian Basescu, si suspansul rezultatelor acestuia, avand in vedere estimarile ambelor tabere, au facut inconjurul lumii, presa straina alocand spatii importante acestui subiect.

AFP - Basescu, fost capitan de nava, trebuie sa tina carma Romaniei: Presedintele Traian Basescu, care afirma ca a supravietuit referendumului de suspendare, s-a erijat drept un aparator neobosit al reformelor inca din primul sau mandat, in 2004, dar opozantii sai ii reproseaza ca este un "tiran". Basescu a mai supravietuit unei tentative de destituire in 2007, in timpul primului sau mandat, tot in fata PSD si a PNL, care, astazi, formeaza USL. Conform estimarilor oficiale, el va ramane in continuare presedinte.

Le Figaro - Presedintele roman, salvat de absenteism: Romanii au fost chemati la urne de coalitia de centru-stanga pentru a se pronunta asupra destituirii presedintelui lor., acuzat de abuz de putere. Absenteismul puternic de la urne l-ar putea salva pe acesta.

Financial Times - Prezenta romanilor la vot pecetluieste soarta presedintelui: Romanii au votat puternic pentru destituirea presedintelui, insa estimarile sugereaza ca rezultatul referendumului privind destituirea lui Traian Basescu ar putea fi declarat invalid din cauza prezentei slabe (...) Conflictul cu vanatai dintre Guvern si presedinte a provocat ingrijorari la nivel international cu privire la statul de drept si democratie in una dintre cele mai tinere si sarace membre a UE, trimitand moneda tarii la un nivel scazut-record

Bloomberg: Presedintele Traian Basescu a supravietuit celei de-a doua incercari de suspendare a sa din ultimii cinci ani, boicotul celor care au ales sa nu voteze invalidand referendumul condus de premierul Victor Ponta, potrivit exit poll-urilor (...) Guvernul lui Ponta, al treilea al natiunii din Balcani de anul acesta, a preluat puterea in mai, cu o miscare ampla de contracarare a masurilor de austeritate impuse in intreaga Europa. Eforturile sale de a facilita regulile privind suspendarea si de a diminua puterile Curtii Constitutionale au atras criticile liderilor Uniunii Europene inclusiv pe cele ale cancelarului german Angela Merkel, care si-a exprimat ingrijorarea ca democratia a intrat in deriva in fosta tara comunista.

BBC: Presedintele roman Traian Basescu a supravietuit referendumului pentru suspendarea sa. Domnul Basescu, care a fost suspendat de Parlament, le-a cerut suporterilor sai sa boicoteze votul. Dupa incheierea votului, Basescu a spus ca romanii au respins o lovitura de stat prin faptul ca au ales sa stea departe de salile de votare”.

Le Monde: Presedintele Basescu afirma ca a scapat de destituire, dand asigurari ca a inteles "supararea" a milioane de romani care au votat pentru plecarea sa

El Mundo: Presedintele roman a fost salvat de participarea slaba la urnele de vot. Romanii au votat fara entuziasm intr-un referendum crucial pentru soarta presedintelui tarii

The Guardian: Incercarea curajoasa si controversata a guvernului Romaniei de a-l da jos pe seful statului pare ca a esuat, dupa ce prea putini oameni au mers la urne pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Novinite: E oficial, presedintele Traian Basescu a supravietuit referendumului de duminica organizat pentru suspendarea sa multumita prezentei scazute la vot, conform declaratiilor oficiale ale autoritatilor electorale din Romania.

Euronews: Presedintele suspendat al Romaniei, Traian Basescu si-a declarat victoria in urma referendumului pentru excluderea sa de la conducere. Vorbind in fata reporterilor entuziasmati, fostul capitan de nava a declarat ca romanii l-au sprijinit prin faptul ca au stat acasa. Mai devreme, in cursul serii, exit-poll-urile neoficiale indicau un procentaj de prezenta (la vot) de aproximativ 44%.

AlJazeera: Este foarte probabil ca presedintele Traian Basescu sa supravietuiasca referendumului pentru demiterea sa, avand in vedere prezenta scazuta la vot, de doar 45.92 %.

Xinhua: Presedintele roman este gata sa supravietuiasca referendumului de demitere, avand in vedere rata de participare de sub 50% anuntata in estimarile autoritatilor electorale. Uniunea Social Liberala la putere spune insa ca referendumul va fi validat, dupa rezultatele finaleStatele din zona euro, aproape de o noua restructurare a datoriei Greciei, de 100 miliarde euro... Premiera: Parada militara comuna Rusia - Ucraina...
Parteneri
Cadouri pentru Secret Santa la job. Ce să le iei colegilor pe care nu îi cunoști prea bine
Dacă există o perioadă incomodă în timpul sezonului de Crăciun, atunci cu siguranță este momentul când trebuie să cauți cadouri pentru Secret Santa. E de obicei o activitate festivă care se desfășoară la locul de muncă. Acest detaliu face misiunea cadoului și mai greoaie pentru că sunt șanse mari să fie nevoie să-i oferi cadoul unui coleg pe care nu-l cunoști foarte bine.
Catine.ro
Ultimele știri