Antena Căutare

Preşedintele afgan Ashraf Ghani urmează să dispună prin decret eliberarea a cel puţin 1.000 de prizonieri talibani

Preşedintele afgan Ashraf Ghani urmează să dispună prin decret eliberarea a cel puţin 1.000 de prizonieri talibani, în cursul acestei săptămâni, potrivit mai multor surse, relatează Reuters.

O asemenea măsură ar urma să faciliteze o deschidere a unor negocieri directe între Kabul şi insurgenţii islamişti, potrivit acordului de pace pe care aceştia din urmă l-au semnat cu Statele Unite.

Decretul urmează să vizeze persoane în vârstă, au declarat luni două surse pentru Reuters.

Talibanii reclamă eliberarea a 5.000 de deţinuţi, ca o precondiţie a deschiderii unor discuţii cu Guvernul afgan.

La Kabul au avut loc luni două ceremonii de învestore în funcţia de preşedinte, iar preşedintele în exerciţiu Ashraf Ghani şi rivalul său în alegerile prezidenţiale din septembrie, şeful Executivului Abdullah Abdullah, au depus amândoi jurământul.

Amândoi revendică victoria în scrutin.

În pofida unor eforturi ale emisarului special al Statelor Unite pentru Afganistan Zalmay Khalilzad, care a încercat să forjeze un compromis între ceo doi, ambii au depus jurământul.

Zalmay Khalilzad şi comandantul forţelor NATO în Afganistan Scott Miller au asistat la ceremonia învestirii lui Ghani, la palatul prezidenţial.

Abdullah şi-a adunat susţinătorii în altă incintă.

”Este cu siguranţă cel mai rău scenariu”, a apreciat adjunctul directorului programului pentru Asia al Wilson Center Michael Kugelman. ”Problema este cum să asociezi două guverne afgane separate într-o negociere deja complexă cu talibanii”.

Aceste negocieri interafgane sunt prevăzute de acordul semnat la 29 februarie de Statele Unite cu talibanii în vederea unei retrageri a forţelor americane din Afganistan.

”Este o confuzie totală, cei doi refuză să negocieze”, declara luni un oficial american de rang înalt la Kabul.

Comisia Electorală a anuţat luna trecută că Ghani a fost reales în al doilea mandat, dar Abdullah a respins rezultatele oficiale ale scrutinului de la 28 septembrie şi a revendicat victoria.

Sursa : news.ro

Armata americană începe să se retragă din Afganistan... Mareşul Khalifa Haftar, primit de Macron, se angajează să semneze armistiţiul în Libia...
Zodii care iubesc persoana greșită pe 3 aprilie 2023. Nativii care au probleme pe plan amoros
Inima poate știe ce vrea, dar uneori cealaltă persoană nu simte același lucru. Ultimul lucru...
Horoscopul zilei de 3 aprilie 2023. Racii iau o decizie importantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 3 aprilie 2023 aduce vești bune pentru cei mai mulți nativi din zodiac....
Parteneri
Coafuri din anii ’70 care sunt iar la modă. La ce tunsori s-au întors femeile din lumea întreagă
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x