Antena Căutare

Presedintelui Medvedev i se cere inlocuirea stelei rosii de pe Kremlin

Miscarea publica "Vozvrascenie" ("Intoarcerea") a cerut presedintelui rus Dmitri Medvedev sa elimine steaua in cinci colturi de pe Turnul Spasski al Kremlinului, propunand inlocuirea acesteia cu vulturul bicefal, potrivit Interfax

In timpul Imperiului Rus, Turnul Spasski era poarta de intrare a tarului. Pe el se afla celebrul orologiu de la Kremlin, instalat inca in secolul al 17-lea.

Steaua de rubin, in cinci colturi, ar putea fi, in schimb, expusa fie la Muzeul Kremlinului, fie la Muzeul de istorie politica contemporana, ori la Centrul national de expozitie, sustin autoririi apelului.

Initiativa organizatiei survine dupa recenta descoperire in chivoturile Turnului Spasski, deasupra intrarii, sub tencuiala, a unor icoane pictate. Cercetatorii sunt convinsi ca acestea sunt frescele ce ii reprezinta pe "Spas Smolenski" si "Nikolai Mojaiski", care au fost considerate multi ani ca pierdute.

In opinia autorilor apelului, "dupa restituirea icoanelor se impune amplasarea pe Turnul Spasski a vulturului bicefal de pe stema nationala a noii Rusii".

Mai mult, miscarea "Vozvrascenie" considera ca un astfel gest recuperator ar fi o ocazie binevenita in contextul in care la 24 octombrie a.c. se implinesc 75 de ani de cand vulturul bicefal a fost scos de pe Turnul Spasski.

Vulturul bicefal dat jos de comunisti in anul 1935, in plina perioada a terorii staliniste, fusese amplasat in 1912. Primul vultur a aparut pe acest turn al Kremlinului in secolul al XVII-lea, noteaza Agerpres.

Dupa 1991, ideea eliminarii stelei, in cinci colturi, de pe turnul Kremlinului a fost vehiculata in mai multe randuri. Oponentii acestui demers sustin ca steaua de rubin face deja parte din istoria rusa, iar inlocuirea ei cu vulturul bicefal nu va avea nimic de a face cu intoarcerea la vechea imagine a Kremlinului.

Kremlinul din Moscova face parte din patrimoniul UNESCO.

Sursa: jurnalul.ro

Fostul premier britanic, Tony Blair, acuzat de plagiat... Nokia isi pune director de la Microsoft...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x