Antena Căutare

Proces vechi de 19 ani legat de vopseaua cu plumb periculoasă. Trei producători au acceptat să plătească 305 milioane de dolari în California

Potrivit acordului, prezentat într-un document înregistrat miercuri la Curtea Superioadă a Ţinutului Santa Clara, pârâţii Sherwin-Williams, Conagra Brands şi NL Industries au acceptat să plătească suma de 305 milioane pe parcursul a şase ani, începând cu o plată de 75 de milioane de dolari în 2019.

După un proces desfăşurat pe parcursul a 19 ani, trei producători de vopsele au acceptat să plătească 305 de milioane de dolari, într-un acord cu ţinutul California şi autorităţi municipale, pentru a elimina riscurile de otrăvire provocate de vopseaua pe bază de plumb care există încă în locuinţele vechi, transmite Reuters.

Potrivit acordului, prezentat într-un document înregistrat miercuri la Curtea Superioadă a Ţinutului Santa Clara, pârâţii Sherwin-Williams, Conagra Brands şi NL Industries au acceptat să plătească suma pe parcursul a şase ani, începând cu o plată de 75 de milioane de dolari în 2019.

Producătorii de vopsele nu au admis că ar fi comis preo ilegalitate.

Majoritatea banilor vor fi alocaţi pentru un program de eliminare a vopselei pe bază de plumb periculoasă din locuinţele vechi din 10 jurisdicţii care au participat la proces. Între acestea se află ţinuturile Los Angeles, San Francisco, Alameda şi Santa Clara, precum şi oraşe individuale precum Oakland şi San Diego.

În timpul litigiului, reclamanţi ceruseră eliminarea vopselei cu plumb de la sute de mii de case vechi. Nu este clar câte case vor deveni sigure în urma acordului.

Anul trecut, Curtea Superioară a Ţinutului Santa Clara a estimat că inspectarea unei singure case ar costa în medie circa 140 de dolari, în timp ce remedierea vopselei cu plumb ar costa aproximativ 1.500 de dolari.

O parte din banii prevăzuţi în acord, respectiv 17%, vor merge la un consultant extern angajat de guvernele locale în timpul procesului.

Programul de curăţare a caselor va fi gratuit pentru proprietarii care se vor califica să participe, iar măsurile vor preveni mii de cazuri de intoxicare cu plumb.

”Acest acord de referinţă va permite ca mii de locuinţe să fie remediate şi, drept rezultat, generaţii actuale şi viitoare de copii din California nu vor mai risca să se otrăvească cu plumb”, a declarat James Williams, avocat al Ţinutului Santa Clara.

Sherwin-Williams a anunţat că acordul este favorabil, limitând răspunderea financiară a companiei. Compania s-a angajat să se apere în alte procese legate de promovarea ilegală sau vânzarea vopselei cu plumg, în urmă cu multe decenii, înainte ca acestea să fie interzise în Statele Unite.

Autorităţile locale au intentat procesul în anul 2000, cu obiectivul de a cere companiilor să plătească miliarde de dolari pentru curăţarea vopselei. Acestea au susţinut că producătorii au ştiut de pericolul toxic al vopselei cu plumb atunci când au comercializat produselor de-a lungul deceniilor, înainte ca guvernul să interzică utilizarea acesteia în locuinţe, în 1978.

Companiile au susţinut că nu au continuat să comercializeze vopselele cu plumb după ce riscurile au devenit cunoscute. Acestea au mai arătat că proprietarii de proprietăţi particulare erau responsabili de întreţinerea locuinţelor pentru a se asigura că vopseaua nu afectează locatarii.

Suma de 305 milioane de dolari este cu mult mai mică faţă de ce au cerut recent reclamanţii. Într-un verdict din 2014, companiile ar fi trebuit să plătească 1,15 miliarde de dolari, dar o curte de apel a redus în 2017 suma la 409 milioane de dolari. Deciziile de atunci ale instanţei au restricţionat şi cum pot fi folosiţi banii.

Prin compromisul la care s-a ajuns, pentru o sumă mai mică, reclamanţii au obţinut eliminarea restricţiilor respective.

Sursa : news.ro

Frans Timmermans a afirmat că britanicii alergau „ca nişte idioţi” la negocierile pentru Brexit... Cel puţin zece persoane au murit în Japonia după ce un bărbat a dat foc la sediul unui studio de animaţie din Kyoto...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x