Căutare Live

Proiect de acord în vederea restabilirii unui guvern local şi scoaterii Irlandei de Nord din trei ani de blocaj politic

Guvernul britanic a făcut public un proiect al unui acord vizând să restabilească Guvernul local în Irlanda de Nord, după exact trei ani de la căderea Executivului, relatează AFP.

Adunarea locală Stormont se reuneşte vineri la Belfast.

Pentru a intra în vigoare, acordul este necesar să fie aprobat de unioniştii din cadrul DUP şi republicanii din cadrul Sinn Fein, care urmează să guverneze împreună provincia britanică - în virtutea Acordului de Pace din Vienrea Mare din 1988, care a pus capăt ”tulburărilor” între republicani (majoritari catolici) şi unionişti (mai ales protestanţi), violenţe care s-au soldat cu aproape 3.500 de moţi în 30 de ani.

”Acesta este momentul adevărului pentru acordul de la Belfast”, a subliniat într-un comunicat ministrul britanic însărcinat cu Irlanda de Nord Julian Smith, care a îndemnat părţile să se reunească şi să formeze un guvern ”în interesul Irlandei de Nord”.

Şefa DUP Arlene Foster a părut să primească favorabil acest proiect de acord.

”Credem că există o bază pe care Adunarea şi Executivul pot fi restabilite în mod just şi echilibrat”, a apreciat ea.

”Acesta nu este un acord perfect şi conţine elemente care, recunoaştem, constituie rezultatu unui compromis”, consideră ea, scrie Reuters.

La rândul său, şefa Sinn Fein Mary-Lou Mc Donald a anunţat că formaţiunea sa, care urmează să se reunească vineri, examinează textul ”cu atenţie”.

Un scandal politico-financiar a doborât precedenta coaliţie guvernamentală, în ianuarie 2017, iar mai multe serii de negocieri nu au permis depăşirea blocajului.

Negocierile au fost reluate la 16 decembrie.

”Nu este necesar, iar opinia publică nu mai are răbdare, să se continue procesul şi negocierile”, a declarat ministrul irlandez de Externe Simon Coveney.

El a publicat proiectul acordului cu Londra, reflectând astfel rolul Irlandei în acordurile de pace.

Coveney a îndemnat părţile ”să se angajeze colectiv să facă astfel încât politica să fie în profitul populaţiei”.

Citește și
Colaj cu concurneții de la Asia Express, sezonul 4 și ediția speciala de la Chefi la cuțite
De ce nu au participat Lidia Buble și Mihai Petre la ediția specială de la Chefi la cuțite: „Mi-ar fi plăcut să fiu acolo”
De ce nu au participat Lidia Buble și Mihai Petre la ediția specială de la Chefi la cuțite: „Mi-ar fi plăcut să fiu acolo”
Florian Munteanu imbracat in costum si fluturand steagul romanesc
Florian Munteanu, fost pugilist devenit actor la Hollywood, flutură steagul românesc și antrenează luptători pentru filme
Florian Munteanu, fost pugilist devenit actor la Hollywood, flutură steagul românesc și antrenează luptători pentru filme
felicitare cu urare de la multi ani romania de 1 decembrie
Felicitări pentru Ziua României.Spune într-un mod inedit ”La mulți ani, România”/ ”La mulți ani români” de 1 Decembrie
Felicitări pentru Ziua României.Spune într-un mod inedit ”La mulți ani, România”/ ”La mulți ani români” de 1 Decembrie
Mai multe articole

În cazul în care Executivul nu este restaurat până la 13 ianuarie, Guvernul de la Londra urmează să convoace alegeri regionale.

Miza este cu atât mai crucială cu cât Adunarea locală, în prezent paralizată, urmează să aibă un cuvânt de spus în dispozişiile vamale controversate vizând o evitare a reimpunerii unei frontiere fizice cu Irlanda după Brexit.

În alegerile legislative anticipate de la 12 decembrie, provincia a ales pentru prima oară la Westminster mai mulţi deputaţi republicani - nouă dintre care şapte de la Sinn Fein şi doi social-democraţi SDLP - care susţin o reunificare cu Irlanda, decât unionişti din cadrul DUP, care susţin o rămânere în cadrul Coroanei britanice.

DUP, principalul susţinător al Guvernului britanic în Irlanda de Nord, a fost criticat în mod public atât de Londra, cât şi de Dublin, după ce a eşuat să încheie un acord, la sfârşitul anului trecut, în urma alegerilor legislative anticipate.

Acordurile de pace din 1988 prevăd o împărţire a puterii între naţionaliştii din Sinn Féin şi DUP în cadrul Guvernului autonom nord-irlandez. Acesta a fost suspendat după retragerea Sinn Féin în ianuarie 2017, iar cele două formaţiuni se acuză reciproc de blocaj.

Sursa : news.ro

VIDEO - Privește și vei plânge! Mirele paralizat "s-a ridicat" în noaptea nunții și a dansat alături de aleasa... Iranul respinge categoric teza doborârii zborului PS752 al Ukraine International Airlines cu o rachetă...
Parteneri
Cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa. Unde te poți distra iarna aceasta
Cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa sunt deja deschise și gata să-și primească vizitatorii. În ciuda pandemiei de COVID-19, multe orașe mari au decis să-și deschidă porțile pentru cei dornici să experimenteze magia sărbătorilor de iarnă. Deși vor exista restricții de participare, oamenii sunt așteptați în număr cât mai mare.
Catine.ro
Ultimele știri