Antena Căutare

Unii strigă că sunt PRO-Europeni, ceilalți că sunt PRO-Ruși! Împreună scandează, însă: 'Noi suntem puterea'! Ce se întâmplă în Republica Moldova

Membrii noului Guvern al Republicii Moldova, condus de premierul Pavel Filip, au depus jurământul, în cursul nopţii de miercuri spre joi, la sediul Preşedinţiei. Acesta a fost momentul în care românii de peste Prut s-au adunat în fața clădirii parlamentului de la Chișinău pentru a protesta.

Membrii noului Guvern al Republicii Moldova, condus de premierul Pavel Filip, au depus jurământul, în cursul nopţii de miercuri spre joi, la sediul Preşedinţiei. Acesta a fost momentul în care românii de peste Prut s-au adunat în fața clădirii parlamentului de la Chișinău pentru a protesta.

În timp ce comisarul european pentru politică de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, a salutat învestirea noului guvern de la Chișinău și a promis sprijin financiar european de 'îndată ce FMI își va da acordul', oamenii se opun. Pentru ei, cei care au ieșit în stradă, guvernul nou instaurat este unul ilegal pentru că se bazează pe principii anti-Europene.

Pentru ei există speranță, la fel cum a existat și pentru românii care s-au adunat cu miile în toate orașele țării după tragedia din Colectiv. Ei au adus schimbarea. Datorită lor, acum, în fruntea noastră stă un guvern de tehnocrați, tinerii sunt în siguranță în cluburi, iar fumul de țigară nu va mai fi o problemă în baruri și restaurante.

În Republica Moldova, manifestanții, organizați de Platforma Civică 'Demnitate și Adevăr', Partidul Socialiștilor și Partidul Nostru, al primarului de Bălți, Renato Usatîi, au încercat să ia cu asalt sediul legislativului, dar în cele din urmă au fost respinși de către forțele de ordine.


Au fost mii de persoane de persoane. Unii sau numit PRO-Ruși, iar ceilați strigau, să se audă ecoul, că sunt PRO-Europeni. Împreună sandau 'Jos mafia' și 'Noi suntem puterea'. Pe buzele protestatarilor era și Klaus Iohannis, președintele românilor de pretutindeni. În neputință și totuși în în luptă, protestatarii implorau pentru ajutor.

Răspunsul lui Klaus Iohanis poate stârni diverse reacții. El consideră că învestirea noului Guvern în Republica Moldova reprezintă un pas important în depășirea crizei politice de aici, punctând că stabilitatea acestei țări este importantă pentru România și UE.

"Prin învestirea noului Guvern, care își declară prioritară opțiunea proeuropeană, Republica Moldova a realizat un pas important în depășirea crizei politice. Stabilitatea acestui stat este importantă atât pentru România, cât și pentru Uniunea Europeană", spune șeful statului, în mesajul referitor la situația din Republica Moldova publicat de Administrația Prezidențială.

În opinia sa, noul Guvern de la Chișinău are foarte mult de lucru în perioada următoare, reforme importante fiind necesar să fie demarate și realizate.

"Urmăresc cu atenție evoluția de pe scena politică de la Chișinău și îi asigur pe partenerii noștri de întregul sprijin al României", arată Iohannis.

Circa 13 persoane au fost rănite în cursul ciocnirilor dintre protestatari și forțele de ordine — cinci manifestanți și opt polițiști. A fost grav agresat liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care a fost lovit cu pumnii și i-a fost spart capul. A ieșit cu capul însângerat din mulțime, potrivit imaginilor video, și Chiril Moțpan, lider al Platformei 'Demnitate și Adevăr'.

Protestatarii au spart ușa din spate a clădirii Parlamentului, au intrat în clădire unde au ocupat un hol, au început să distrugă mobilierul și să-i scoată pe polițiștii baricadați acolo. De asemenea, potrivit Radio Chișinău, protestatarii au început să îi atace pe polițiști cu gaze lacrimogene.
De asemenea, potrivit radio Chișinău, protestatarii au început i-au atacat pe polițiști cu gaze lacrimogene.

Potrivit Agora.md, la protestele din fața parlamentului s-au mobilizat simpatizanți ai Platformei DA și ai Partidului Nostru, condus de Renato Usatîi.

Deputații și noii miniștri se aflau în clădirea parlamentului de la Chișinău în timpul protestului, potrivit Timpul.md.

Mai multe înregistrări video cu manifestațiile de protest din jurul parlamentului au fost postate pe rețelele de socializare.

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat miercuri, cu 57 de voturi, programul de activitate al guvernului și lista cabinetului de miniștri în frunte cu premierul Pavel Filip.

În timpul ședinței pentru învestirea guvernului Filip, un grup de deputați ai Partidului Socialist (PSRM) a blocat tribuna centrală a parlamentului în timp ce premierul desemnat prezenta programul de guvernare al noului cabinet de miniștri. 'Înarmați' cu vuvuzele, pancarte și fluiere, deputații socialiști au scandat: 'Doar alegeri anticipate!'.

Președintele parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, i-a invitat pe liderii manifestanților care au protestat violent miercuri seara împotriva noului guvern învestit de către legislativ la o discuție pentru calmarea situației, relatează portalul IPN.

FOTO CREDIT

Cutremur cu magnitudinea de 6,1 în centrul Chinei... Protestele de la Chişinău continuă şi joi. Președintele Nicolae Timofti face apel la calm: "Este important să rămân...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x