Antena Căutare

Proteste violente la Roma, dupa ce Guvernul Berlusconi a supravietuit motiunii de cenzura

Proteste violente au avut loc, marti, in Italia dupa ce premierul Silvio Berlusconi a castigat la limita votul de incredere al Parlamentului, cu 314 la 311. Politia a folosit gaze lacrimogene asupra protestatatrilor din Roma, care au aruncat cu oua, vopsea si pietre in cladirile Parlamentului.

Cel putin 50 de politisti si 40 de protestatari au fost raniti in urma confruntarilor violente, relateaza BBC in editia online. Demonstrantii au incendiat masini, au aruncat cu pietre si au rasturnat pubele cu gunoi in unul dintre cele mai violente proteste care au avut loc in ultimii ani in Italia.

Criticii lui Berlusconi sustin ca este prea adanc scufundat in acest scandal iar acuzatiile de corputie planeaza in continuare asupra cabinetului sau.

Prim ministrul italian, in varsta de 74 de ani, se afla la jumatatea mandatului de cinci ani, insa pozitia sa se cutremura serios dupa o serie de scandaluri, in special legate de relatiile sale cu femeile.

El a pierdut de asemenea si sprijinul celui mai aporpiat aliat politic al sau, Gianfranco Fini, alaturi de alti zeci de politicieni, care i-au zdruncinat majoritatea parlamentara.

Motiunea de cenzura impotriva guvernului Berlusconi, respinsa

Motiunea de cenzura depusa in Camera Deputatilor impotriva Guvernului italian condus de Silvio Berlusconi a fost respinsa, marti. Votul a fost insa unul extrem de strans, motiunea fiind respinsa cu 314 voturi la 311 si doua abtineri.

"Din fericire, Berlusconi exista. Daca nu ar fi existat, el ar fi trebuit sa fie inventat. Ceea ce vreau sa spun este ca vremea lui Berlusconi nu s-a incheiat", a declarat, pe un ton liric, Fabrizio Cicchitto, liderul deputatilor din cadrul Poporului Libertatii (PDL), partidul lui Silvio Berlusconi, in cadrul dezbaterii, in Camera inferioara.

In ultimele zile, seful Guvernului de la Roma a lansat mesaje impaciuitoare spre parlamentari, in incercarea de a le castiga sprijinul. Berlusconi a promis sa ii primesca inapoi in partid, pe politicienii care au parasit formatiunea in luna iulie, odata cu fostul aliat al premierului, Gianfranco Finni. De asemena el s-a aratat dispus sa se alieze cu partidele mai mici de centru.

Motiunea de neincredere tine de cateva zile prima pagina a ziarelor din Italia. Jurnalistii au numit data la care se desfasoara votu - ziua B - de la Berlusconi.

Foto: BBC

Lupte de strada la Atena: Magazine incendiate, masini vandalizate si un ministru batut... WikiLeaks: Cetateni romani, implicati in trafic de droguri pe aeroportul international din Ghana...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x