Antena Căutare

Psihoza mistica: Dumnezeu a avut nevasta?

In vorbirea curenta, „Dumnezeu” ar desemna Dumnezeul evreilor, al crestinilor si al musulmanilor. Pe scurt, divinitatea suprema. Cele trei religii folosesc denumiri diferite: Yahweh, Allah sau Dumnezeu, insa orice evreu, musulman sau crestin este de acord cu faptul ca EL este doar unul. EL este un personaj solitar, un creator unic, universal, nu doar un zeu intre multi altii. Sau cel putin asa ne place sa credem.

Totusi, dupa zeci de ani de cercetari specializate in istoria si religia mozaica, traind cu convingerea si speranta ca trebuie sa existe si dovezi "fizice" ale existentei lui Dumnezeu, sau vreo farama stiintifica care sa ateste fara echivoc existenta vreunei divinitati supreme, cercetatorii au ajuns la o ipoteza cel putin incomoda pentru teologie. Dumnezeu ar fi avut o sotie.

Potrivit Dr. Francesca Stavrakopoulou, cercetator si lector senior in Biblia ebraica, Departamentul de Teologie si Religie, Universitatea din Exeter, nu se pune in discutie divinitatea sau ce reprezinta Dumnezeu pentru omenire, ci doar existenta unei alte divinitati, care apare alaturi de EL, asa cum arata inscrisurile antice. Potrivit dovezilor arheologice, inclusiv inscriptiilor, figurinelor si textelor vechi, precum si detaliilor din Biblie, se indica faptul ca EL nu a fost singura divinitate adorata in Israelul antic.

Mai mult, aceleasi dovezi arheologice atesta ca Dumnezeu ar fi fost adorat laolalta cu o zeita. Se pare ca EA a fost venerata alaturi de EL in templul LUI din Ierusalim. Yahweh (Dumnezeu), se lupta cu ceilalti zei pentru suprematie, printre acestia numarandu-se El, Baal, Molek, Asherah, care erau si ei la randul lor, venerati.

Porunca biblica: "Sa nu ai alt Dumnezeu in afara de mine" ar sustine aceasta teorie, potrivit cercetatorilor, a luptei lui Yahweh, cu ceilalti zei adorati. Insa mult mai semnificativ este admiterea de catre Biblie a faptului ca zeita Asherah era venerata in templul Domnului din Ierusalim.

In Cartea Regilor, ni se spune ca o statuie a zeitei Asherah a fost adusa in templu si ca femeile aduceau ofrande pentru ea. De fapt, desi Biblia condamna aceste practici, textele biblice sugereaza ca acest cult, al zeitei Asherah a fost o caracteristica infloritoare a religiei de "inalt statut" de la Ierusalim.

Acest aspect ridica un semn de intrebare asupra relationarii ei la Domnul. Din aceleasi texte biblice aflam ca Asherah era zeita fertilitatii, considerata foarte puternica si asociata, prin aceleasi texte lui El, iar Yahweh este numit deseori "El" in Biblie, pentru ca putea sa ia mai multe forme. Postul britanic de televiziune BBC2 a facut chiar si un documentar pe aceasta tema, intitulat "Secretele ingropate ale Bibliei".

Tot articolul, in Jurnalul National

Foto: dailymail.co.uk

Berlusconi a facut cadouri de 34 de milioane de euro tinerelor din anturajul sau... Lukasenko, ultimul dictator din Europa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x