Antena Căutare

Rasturnare istorica: STANGA a preluat puterea in Senatul francez

Stanga franceza, formata din socialisti, comunisti si ecologisti, a obtinut duminica, pentru prima data in in istorie, majoritatea absoluta in Senat, Camera superioara a Parlamentului francez, sporind sperantele unei victorii in fata democratului Nicolas Sarkozy la alegerile prezidentiale din 2012.



"Pentru prima data Senatul cunoaste alternanta", a declarat liderul senatorilor socialisti, Jean-Pierre Bel, dupa anuntarea rezultatelor scrutinului. "Schimbarea este pe drum", a adaugat el. Iar Francois Hollande, favorit in sondajele de opinie in cursa pentru o candidatura in cadrul Partidului Socialist (PS), a vazut in victoria stangii "o descompunere a sistemului Sarkozy", potrivit cotidianului francez Le Figaro.

In acelasi timp, dreapta a incercat sa limiteze amploarea rezultatelor acestui scrutin. "Palatul Elysee ia act de rezultatetele scrutinului senatorial, care este consecinta progresului stangii la alegerile locale de dupa 2004", a afirmat presedintia franceza intr-o scurta declaratie pentru AFP.

Dar drumul pana la prezidentialele din 2012 este inca lung, iar Guvernul de dreapta al lui Francois Fillon isi va putea continua cu greu politica, bazandu-se numai pe sprijinul majoritatii de care dispune in sanul Adunarii Nationale, careia Constitutia franceza din 1958 ii confera un rol mai important decat Senatului.

Mai mult, alegerile senatoriale ar putea sa duca la o remaniere a Guvernului daca presedintele Nicolas Sarkozy va cere demisia ministrilor alesi in Senat.

Foto: Intactimages

Mihail Gorbaciov avertizeaza ca Rusia va pierde sase ani daca Vladimir Putin redevine presedinte... A murit Wangari Maathai, prima femeie de origine africana laureata la Premiul Nobel...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x