Antena Căutare

Reacția oficială a Ministerului Afacerilor Externe, după revolta românilor din Leeds. Ce s-a întâmplat

Ministerului Afacerilor Externe (MAE) a avut o reacție după revolta românilor din Leeds. Ce au transmis oficialii români după incidentul violent din Marea Britanie.

Galerie
Români furioși au incendiat un autobuz din Leeds | sursa foto: Profimedia

S-au înregistrat numeroase violențe de stradă într-un cartier din Leeds. Mai multe persoane, printre care și românki, au distrus şi răsturnat o maşină de poliţie şi au dat foc unui autobuz. La scurt timp după violențe, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE) au avut o reacție oficială.

Reacția oficială a Ministerului Afacerilor Externe, după revolta românilor din Leeds. Ce s-a întâmplat

Joi seara, numeroase echipaje de forțe de ordine au fost trimise în zona Harehills din Leeds, acolo unde numeroase persoane de naționalitate română au produs incidente violente în stradă.

Oamenii și-au manifestat furia și nemulțumirile după ce asistenţii sociali britanici au încercat să preia cinci copii, dintre care unul care prezenta o lovitură la cap. Medicii au alertat autoritățile și cei de la serviciile sociale s-au deplasat la domiciliul familiei, pentru a lua copiii în grija statului britanic. Acesta a fost momentul în care părinții și rudele s-au împotrivit și au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a-și țin copiii.

Articolul continuă după reclamă

S-a ajuns la violențe de stradă și a fost nevoie de intervenția forțelor de ordine. Oamenii au dat foc unui autobuz și chiar au răsturnat o mașină de poliție. Imaginile cu incidentele violente au ajuns pe internet și au devenit virale. Reacția Ministerului Afacerilor Externe (MAE) nu a întârziat să apară.

Imagine cu incendierile de la Leeds

Incidente violente au avut loc la Leeds (Sursa: Profimedia)

„Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Manchester, s-a autosesizat încă din seara zilei de 18 iulie 2024, ca urmare a informaţiilor apărute în mass-media, şi a întreprins demersuri pe lângă autorităţile locale, serviciile sociale şi comunitare din cadrul consiliului local Leeds. De asemenea, consulul general al României la Manchester este în legătură permanentă atât cu familia de cetăţeni români implicată în incident, cât şi cu autorităţile locale de poliţie pentru monitorizarea situaţiei. În contextul discuţiilor cu cetăţenii români, reprezentantul Consulatului General al României la Manchester le-a recomandat ferm acestora să respecte instrucţiunile autorităţilor locale, să-şi păstreze calmul şi să realizeze demersurile legale pentru clarificarea situaţiei minorilor în cauză, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, dispoziţiile instanţei de judecată, în interesul minorilor”, precizează MAE referitor la acest caz, potrivit news.ro.

De asemenea, până la stabilizarea situaţiei din zona în care locuiesc cetăţenii români, consulul general al României la Manchester a fost în legătură directă cu reprezentanţii cultelor religioase din localitate, care au transmis cetăţenilor români aceleaşi recomandări.

Care sunt ultimele informații după incidentele din Leeds, în care români furioși au incendiat un autobuz și au răsturnat mașina de poliție

Din informaţiile existente la acest moment, situaţia minorilor nu a fost anterior adusă la cunoştinţa consulatului nici de către părinţii lor, motiv pentru care nu au solicitat asistenţă consulară, şi nici de către autorităţile locale.

”Consulatul General al României la Manchester continuă dialogul cu familia cetăţenilor români implicaţi în acest caz, cu autorităţile locale şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti pentru a identifica cele mai bune soluţii legale în vederea soluţionării situaţiei cetăţenilor români minori, în condiţii de calm şi siguranţă”, subliniază MAE.

Presa britanică a relatat că un „incident familial” a declanşat revolte în Leeds ,unde au fost atacate autobuze, iar o maşină de poliţie a fost răsturnată, a declarat vineri şeful Consiliului Local.

Vehicule au fost incendiate şi au fost aruncate pietre în poliţişti, în cartierul Harehills. Tom Riordan, care este şeful consiliului din 2010, a declarat că scandalul a izbucnit după ce un incident care implică serviciile sociale şi poliţia a fost „interpretat greşit” de locuitori, joi.

El a declarat pentru BBC Radio 4: „Lucrurile s-au liniştit. E calm. Am început deja curăţenia în zonă”.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
iUmor sezonul 17, 7 septembrie 2024. Deșteapta Pământului face show! Cosmin Natanticu o trimite direct în finală
iUmor sezonul 17, 7 septembrie 2024. Deșteapta Pământului face show! Cosmin Natanticu o trimite direct în finală Sambata, 07.09.2024, 22:45
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x