Fostul rege Juan Carlos al Spaniei părăsește definitiv țara după ce a fost acuzat de corupție

Regele emerit Juan Carlos I a transmis luni o scrisoare regelui Felipe VI prin care l-a anunţat că a hotărât să părăsească Spania, o „decizie cântărită”, a anunţat Palatul Zarzuela, citează TVE.

Fostul rege Juan Carlos al Spaniei părăsește definitiv țara după ce a fost acuzat de corupție

Tatăl regelui Felipe VI este conştient de posibilele prejudicii aduse monarhiei, astfel înaintea repercusiunilor publice faţă de monarhie legate de „anumite evenimente trecute” din viaţa sa privată a luat această decizie.

În urmă cu câteva săptămâni, ziarul spaniol El Pais scria că, în mijlocul scandalului pornit după ce autorităţile au început anchetarea unor afaceri private ale regelui Juan Carlos I, opţiunea cea mai drastică ar fi plecarea lui în străinătate.

În trecut, cu mai multe ocazii, Juan Carlos I - născut la Roma (5 ianuarie 1938), unde a murit bunicul lui, Alfonso XIII - a spus că niciodată nu ar părăsi Spania. Problema este că plecarea lui ar putea fi interpretată ca o fugă, deşi a spus că va fi mereu la dispoziţia justiţiei.

Juan Carlos I ocupă o locuinţă în interiorul Palatului Zarzuela, la fel şi regina Sofía, în timp ce regii trăiesc în Pabellón del Príncipe, unde Felipe VI s-a instalat de când era prinţ moştenitor.

Fiul lui i-a retras, pe 15 martie, renta de aproximativ 194.200 de euro pe an pe care o primea din fondurile publice. Tot atunci, regele a spus că renunţă la moştenirea personală.

Decizia casei regale a venit după ce presa internaţională a scris că Juan Carlos ascundea 100 de milioane de dolari la Geneva, o sumă pe care a primit-o în 2008 de la Arabia Saudită şi din care i-a dat mare parte amantei sale.

Distanţarea între regi - tată şi fiu - a fost progresivă în ultimii ani.

Prim-ministrul Pedro Sánchez şi-a arătat recent îngrijorarea faţă de informaţiile „alarmante” apărute despre Juan Carlos I. Guvernul a transmis mai multe declaraţii prin care l-a îndemnat pe Felipe VI să se distanţeze de tatăl său. Carmen Calvo, vicepreşedintă a Executivului, a insistat că viitorul lui Juan Carlos I „compromite Casa Regală” şi a subliniat că „Guvernul nu conferă titlul de rege, ci îşi asumă, constituţional, că statul este condus în formă de monarhie parlamentară”.

La începutul lunii iunie, Parchetul Tribunalului Suprem spaniol a deschis o anchetă împotriva regelui emerit, cu scopul de a stabili dacă fostul suveran ar putea fi vizat de o investigaţie într-un doasar de corupţie privind atribuirea de către Arabia Saudită a unui contract cu privire la o linie feroviară de mare viteză.

Sursa : news.ro

Modele de unghii pentru Halloween. Idei creative pentru manichiura perfectă
Manichiura unei femei este de cele mai multe ori cartea sa de vizită. Unghiile frumoase și...
Horoscopul zilei de 20 octombrie 2021. Scorpionii trebuie să învețe din greșeli. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 20 octombrie 2021 aduce multe vești bune pentru nativii din zodiac. Astăzi...
Parteneri
Hummus cu usturoi copt. Un preparat gustos și cremos
Dacă adori rețeta clasică de hummus, din bucătăria orientală, nu ezita să încerci și varianta de hummus cu usturoi copt. Este un preparat gustos, cu o textură cremoasă și aromă subtilă de usturoi.
Catine.ro
Ultimele știri