Antena Căutare

Regele Mihai, in El Pais. "Nu pot sa-l iert pe Churchill pentru ca a abandonat Romania"

Regele Mihai I este singurul sef de stat care a supravietuit celui de-al doilea Razboi Mondial, iar jurnalistii spanioli de la El Pais au realizat un reportaj impresionant cu fostul suveran roman.

Reportajul a fost facut la resedinta acestuia din apropiere de Geneva, loc in care regele si-a amintit de scurta sa domnie si lungul sau exil.

"Mihai I este martorul exceptional al uneia din cele mai tragice perioade ale istoriei recente", scriu jurnalistii spanioli, care au fost marcati de intalnirea cu regele.

Reportajul face o scurta trecere in revista a momentelor esentiale din cariera politica a fostului suveran, punctand foarte atent intalnirile-cheie pe care acesta le-a avut cu Hitler si Mussolini.

"Nu imi aduc foarte bine aminte de intalnirea cu Hitler. Stiu ca am luat masa cu Hitler in 1941, la Berlin. Nu vorbeam germana, asa ca tot greul conversatiei a fost dus de mama mea", a povestit regele .

Desi avea numai 20 de ani cand a luat masa cu Fuhrer-ul, suveranul a mai povestit ca "intalnirea cu Hitler nu l-a marcat foarte tare. M-a impresionat la modul negativ si nu mi s-a parut a fi un mare orator. Hitler nu era imbracat in uniforma, ci pantaloni si jacheta kaki. Alaturi de Hitler au mai stat patru oameni, iar el a fost rece si distant. A tipat i mod constant si a monopolizat discutia, a fost rece si rigid", a continuat regele Mihai.

Despre Mussolini are amintiri mult mai calde si prietenoase, le-a spus jurnalistilor, "intr-o engleza perfecta" - noteaza cei de la El Pais, fostul monarh.

"Diferenta dintre el si Hitler era enorma. In primul rand, vorbeam italiana si puteam comunica mult mai usor. Mussolini era mai deschis si mai cald, la fel cum sunt toti italienii. Imi amintesc ca mama mea l-a intrebat cum au ajuns italienii sa traiasca cu lipsurile unui razboi. El a raspuns scurt: 'strangand un pic cureaua'", a povestit regele.

Pe Winston Churchill regele nu il poate ierta: "Desigur ca inteleg de ce Churchill a crezut ca era singura strategie posibila sau cel putin din perspectiva britanica. Dar nu pot sa-l iert, nici sa accept alegerea sa de a abandona Romania", mai spune fostul suveran.

Sursa: Antena3

Foto: El Pais

VIDEO! Intoxicatie cu monoxid de carbon: Doi romani morti in Italia... Vicepremierul rus, ironic: Romania, "scutul" si "mielul" SUA...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x