Antena Căutare

Rep. Moldova: Curtea Constitutionala nu a validat decretul lui Ghimpu legat de Ziua Ocupatiei Sovietice

Decizia luata de Curtea Constitutionala din Moldova, aceea de a nu valida ziua de 28 iunie ca „Zi a ocupatiei sovietice”, a strarnit polemica la Chisinau. Intr-o interventie la Publika Tv, analistul Igor Botan spune ca „Mihai Ghimpu (foto) nu a incalcat niciun articol din Constitutie cand a emis decreretul in cauza. In aceste conditii, decizia Curtii este foarte stranie”. In schimb, comunistii au salutat decizia care anuleaza decretul dat de presedintele interimar al Moldovei

„Curtea Constitutionala trebuie sa inteleaga ca decretul lui Ghimpu, privind declararea ocupatiei sovietice, nu tine de domeniul juridic si ca deciziile sale sa le expuna doar in limita legislatiei. Este o politica curata si, din pacate, politicienii nu iau in calcul realitatile. Noi trebuie sa adunam pietrele, nu sa le aruncam. Uniunea Europeana incearca sa-si construiasca relatii bune cu Federatia Rusa, dar noi, in momete inoportune emitem decrete", a explicat Botan atat decizia luata de Curtea Constitutionala cat si momentul neinspirat pe care presedintele Ghimpu l-a ales atunci cand a provocat aceasta disputa.

De partea cealalta, din tabara comunistilor, ecourile sunt mai mult decat pozitive. "Este o hotarare logica si absolut previzibila. Decizia Curtii Constitutionale a demonstrat inca o data ca seful statului emite acte care sfideaza Constitutia Republicii Moldova. Sa fie o lectie pentru viitor, asa incat in elaborarea unor acte, autoritatile sa se conduca de Constitutie si nu de ambitiile politice", a declarat reprezentantul grupului de deputati comunisti, Sergiu Sarbu, citat de unimedia.md. Oleg Efrim, viceministrul justitiei, spune ca decizia Curtii Constitutionale va fi pusa in aplicare, decretul lui Ghimpu urmand sa fie anulat: "Ne-am expus opinia vizavi de acest act, dar deasupra oricarei opinii exista hotararea Curtii Constitutionale".

Imediat ce presedintele intermiar al Moldovei, Mihai Ghimpu, a anuntat ca ziua de 28 iunie este una care va marca momentul ocupatiei sovietice, Duma de Stat din Rusia a criticat dur decizia Chisinaului. Aproape simultan cu aceasta reactie, primarul Moscovei indemna cetatenii metropolei sa nu mai cumpere produsele moldovenesti, iar vinurile existente in vamele rusesti nu au mai primit acceptul de a intra pe piata de consum din Rusia.

Sursa: jurnalul.ro

Al-Qaeda ne invata cum sa fabricam o bomba in bucatarie... Moscova schimba tonul: Apocalipsa vine din Iran...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x