Antena Căutare

Reuniune de criză americano-chineză miercuri, la baza militară Hickam în Hawaii, între Mike Pompeo şi Yang Jiechi, după luni de tensiuni

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo urmează să se întâlnească miercuri, în Hawaii, cu un oficial chinez de rang înalt, Yang Jiechi, şi să reia astfel dialogul în urma unor tensiuni extreme între primele două puteri mondiale din toiul pandemiei covid-19, relatează AFP.

Principiul unei întâlniri între secretarul de Stat american şi un omolog chinez, în arhipelagul american la Oceanul Pacific, a fost dezvăluit de Politico.

Pompeo preconizează să se întâlnească cu o delegaţie chineză la baza militară Hickam din Hawaii, pentru a discuta despre relaţiile bilaterale, pandemia covid-19, controlul armamentului, comerţ, Hong Kong, Coreea de Nord şi măsuri reciproce împotriva unor jurnalişti, declară pentru Reuters surse, care precizează că şeful diplomaţiei urma să plece de la Washington către Hawaii marţi.

Cotidianul South China Morning Post de la Hong Kong scria luni, citând o sursă anonimă, că această întâlnire urmează să aibă loc miercuri cu Yang Jiechi - oficialul cu cel mai înalt rang în cadrul Partidului Comunist Chinez (PCC, unic) în domeniul politicii externe.

Departamentul de Stat american nu a făcut comentarii cu privire la aceste informaţii.

Articolul continuă după reclamă

Ministerul chinez de Externe s-a limitat, la rândul său, să spună că cele două ţări ”au menţinut comunicarea”.

Cei doi au discutat ultima oară în mod oficial la 15 aprilie. De atunci, relaţiile chinezo-americane s-au deteriorat şi mai mult.

Mike Pompeo se află în prima linie în denunţarea modului în care China gestionează pandemia covid-19.

El acuză Beijingul de faptul că a ascuns iniţial amploarea şi gravitatea bolii şi că se face, astfel, vinovat de răspândirea în întreaga lume a covid-19, care a ucis peste 430.000 de oameni, dintre care peste 116.000 în Statele Unite şi care a obligat ţările să-şi oprească economiile.

Şi mai mult, Pompeo a declarat în mod deschis că el crede că virusul - deşi de origine naturală - ar fi putut să scape dintr-un laborator de la Wuhan, oraşul chinez în care a fost semnalat pentru prima oară, la sfârşitul lui 2019.

China respinge aceste acuzaţii.

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat China cu represalii din cauza rolului său în acest ”atac în masă mondial”.

La jumătatea lui mai, el a ameninţat cu întreruperea relaţiilor cu gigantul asiatic şi a dat asigurări că nu mai vrea să stea de vorbă cu omologul său Xi Jinping, pe care l-a prezentat anterior ca pe un ”prieten”.

Relaţiile deja glaciale s-au răcit şi mai mult după ce autorităţile chineze au impus o lege a securităţii la Hong Kong, considerată de Washington drept actul de deces al statutului de autonomie al fostei colonii britanice.

Mike Pompeo a redeschis imediat calea unei ridicări treptate a statutului preferenţial pe care Statele Unite l-au acordat acestui teritoriu semiautonom.

Însă contencioasele sunt şi mai numeroase, de la războiul comercial la drepturile omului, trecând prin acuzaţii americane de militarizare a Mării Chinei de Sud.

Sursa : news.ro

Unul dintre cele mai lăudate medicamente în lupta cu noul coronavirus, scos din schema de tratament: „Nu este eficient!”... Ungaria ridică starea de urgenţă controversată în care Orban a condus ţara prin decret peste două luni...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x