Antena Căutare

Reuters: Aproximativ 1.500 de persoane au fost ucise în reprimarea contestării din noiembrie în Iran

Aproximativ 1.500 de persoane au fost ucise în manifestaţile care au zguduit Iranul în noiembrie, declară oficiali de la Ministerul iranian de Interne pentru Reuters.

Între ele se află cel puţin 17 adolescenţi şi 400 de femei, dar şi membri ai forţelor de securitate, potrivit acestor surse.

Acest bilanţ este cu mult mai mare decât cele prezentate de organizaţii pentru apărarea drepturilor omului şi Statele Unite.

Într-un raport prezentat la 16 decembrie, Amnesty International estima la cel puţin 304 numărul morţilor în valul contestării care a izbucnit la 15 noiembrie şi care a durat aproape două săptămâni, potrivit Reuters.

Departamentul de Stat american evocă sute de morţi şi susţine că deţine informaţii potrivit cărora bilanţul ar depăşi 1.000 de morţi.

Noua cifră furnizată Reuters provine, potrivit oficialilor citaţi, din informaţii culese de la forţele de securitate, morgi şi spitale.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional iranian Suprem de Securitate a catalogat într-un comunicat acest bilanţ drept o ”informaţie falsă”, potrivit agenţiei iraniene de presă Tasnim.

Manifestaţiile au fost declanşate de o scumpire a preţului benzinei, după care s-au transformat în manifestaţii împotriva regimului.

Contestarea a cuprins capitala la 17 noiembrie, unde locuitorii au cerut sfârşitul Republicii islamice şi plecarea conducerii de la putere.

Portrete ale liderului suprem al Revoluţiei islamice, ayatollahul Ali Khamenei, au fost arse, potrivit unor înregistrări video postate pe reţele de socializare şi unor martori oculari.

În seara de 17 noiembrie a avut loc o reuniune la reşedinţa oficială a liderului suprem, în centrul Teheranului, la care au participat preşedintele iranian Hassan Rohani, oficiali de rang înalt din cadrul securităţii şi membri ai Guvernului.

La această reuniune, Ali Khamenei şi-a manifestat nerăbdarea faţă de manifestaţii, susţin trei surse din anturajul liderului suprem şi un al patrulea oficial.

”Republica islamică este în pericol. Faceţi tot ceea ce trebuie pentru a-i pune capăt. Vă ordon acest lucru”, ar fi spus Khamenei, potrivt uneia dintre aceste surse.

”Imamul nostru răspunde doar în faţa lui Allah. El are grijă de popor şi Revoluţie. El a fost foarte ferm şi a declarat că răzvrătiţii trebuie zdrobiţi”, a mai declarat una dintre surse.

Sursa : news.ro

SUA alocă un ajutor militar în valoare de 175 de milioanede dolari ţărilor baltice, inclusiv o linie de buget destinată ... Exportul unui tablou Thomas Gainsborough, blocat temporar de Guvernul britanic...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x