Antena Căutare

Reuters: Discursul Regelui Mihai a evidentiat disensiuni profunde din trecut

Fostul rege veteran al Romaniei, Mihai I, a rostit astazi primul sau discurs in Parlament de cand comunistii sprijiniti de sovietici l-au fortat sa abdice in urma cu peste 60 de ani, ilustrand adanci diviziuni asupra trecutului tarii, relateaza Reuters.

In timp ce sondajele de opinie arata ca cei mai multi dintre romani nu vor revenirea la monarhie, liderii post-comunisti au incercat sa limiteze influenta regelui Mihai, temandu-se ca le-ar eroda propria putere daca ar dispune de o platforma.

"Nu putem avea viitor fara a respecta trecutul nostru", a spus Mihai in fata unui parlament plin la implinirea a 90 de ani, aratand vioi la costum si cravata.

"Coroana regala nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unica a independentei, suveranitatii si unitatii noastre", a mai spus Mihai, cel mai in varsta fost monarh al Europei si unul dintre ultimii fosti sefi de stat din timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial inca in viata.

Presedintele Traian Basescu, care are legaturi stranse cu PDL si care l-a criticat pe fostul rege, spunand ca a fost "sluga la rusi", nu a participat la eveniment, mai noteaza Reuters.

Sursa: Jurnalul National

Foto: Intactimages

Vlad Filat: "Chisinaul va refuza cererea Moscovei de a deschide sectii de votare in Transnistria"... SOCANT! China: Un camionagiu ar fi calcat de doua ori un copil pentru a se asigura ca e mort...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x