Antena Căutare

Rohani: Iranul este dispus să discute mici modificări ale acordului nuclear, dacă vor fi ridicate sancţiunile SUA

Preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat marţi că este dispus să discute mici modificări, adăugiri sau amendamente ale acordului nuclear convenit în 2015 cu şase puteri occidentale, dacă Statele Unite vor ridica sancţiunile impuse ţării sale, transmite Reuters.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat marţi că este dispus să discute mici modificări, adăugiri sau amendamente ale acordului nuclear convenit în 2015 cu şase puteri occidentale, dacă Statele Unite vor ridica sancţiunile impuse ţării sale, transmite Reuters.

Preşedintele iranian a declarat presei la New York că va fi deschis să discute cu puterile majore ”mici schimbări, adăugiri sau amendamente” la acordul nuclear, dacă vor fi ridicate sancţiunile.

Preşedintele american Donald Trump, care a adoptat o politică a presiunilor economice împotriva Iranului pentru a convinge conducerea ţării să renegocieze acordul, a declarat marţi că nu intenţionează să ridice sancţiunile impuse Teheranului.

”Toate naţiunile au datoria să acţioneze. Niciun guvern responsabil nu trebuie să subvenţioneze setea de sânge a Iranului. Atâta timp cât atitudinea ameninţătoare a Iranului va continua, sancţiunile nu vor fi ridicate”, a afirmat Trump într-un discurs la Adunarea Generală Naţiunilor Unite.

Ca reacţie la politica presiunilor maxime a Statelor Unite, Iranul şi-a redus treptat angajamentele asumate în acordul nuclear şi intenţionează să încalce în continuare prevederile acestuia, dacă statele europene nu îşi vor respecta promisiunile de a proteja economia iraniană de sancţiunile americane.

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a declarat săptămâna trecută că Iranul ar putea să se angajeze în discuţii multilaterale, dacă Statele Unite vor reveni în acord şi vor ridica sancţiunile.

Confruntările dintre Teheran şi Washington s-au intensificat în urma atacurilor împotriva unor instalaţii majore de producţie a petrolului din Srabia Saudită, de pe 14 septembrie, care au dus la creşterea preţurilor petrolului şi au amplificat temerile legate de un nou conflict în Orientul Mijlociu.

Statele Unite, puterile europene şi Arabia Saudită au acuzat Teheranul pentru atacuri, care au fost revendicate de gruparea Houthi din Yemen, care este aliniată la Iran. Teheranul a negat că ar fi implicat.

Rohani a spus că cei care de îndoiesc că Yemenul are capacitatea militară pentru un astfel de atac nu spun cine este vinovatul.

Sursa : news.ro

Democrații au anunţat declanşarea procedurii de destituire a lui Donald Trump... Paza de coastă americană a capturat un „submarin cu narcotice” în valoare de 165 de milioane de dolari...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x