Antena Căutare

Romanii cu idei ECO pot face afaceri bune pe banii norvegienilor

Romanii cu idei ECO pot face afaceri bune pe banii norvegienilor. Guvernul de la Oslo pune la bataie cateva sute de milioane de euro pentru astfel de proiecte. Nordicii au deja o traditie in acest domeni: topesc zapada cu apa de mare si transforma gunoiul in combustibil pentru masini.

“Ambasada noastra in Romania va fi mereu deschisa pentru a raspunde la intrebari, iar ideea de baza este sa gasim idei bune. Un ONG din Romania poate fi un tip de partener. Apoi, in sectorul economiei verzi, un agent economic privat poate fi partenerul din Romania”, a vorbit Torgeir Larsen, Secretar de Stat in MAE norvegian, despre acest proiect.

Anuntul public va fi facut peste cateva luni. Si deschide, practic, concursul pentru cele mai bune proiecte romanesti care pot obtine finantare norvegiana. Romanii cu idei de afaceri au la dispozitie 305 milioane de euro pentru urmatorii 5 ani. Tot ce trebuie sa faca e sa vina cu idei viabile. Domeniile prin care pot accesa aceste fonduri au fost stabilite de oficialii norvegieni de comun acord cu guvernul roman. Si sunt variate: busssines verde, reforma justitiei, societatea civila, minoritatile sau patrimoniu. Insa proiectele trebuie sa fie extrem de bine elaborate.

“Ceea ce producem in Norvegia nu este ieftin asa ca trebuie sa fie foarte bun. Si pentru a fi foarte bun e nevoie de cercetari intense care presupun desigur sa ai acces la niste tehnologii avansate, de competente avansate”, a spus Per Koch, consilier in cadrul agentiei Innovation Norway, care reprezinta o parte a sistemului. Prin aceasta agentie, IMM-urile pot obtine fonduri, imprumuturi directe sau consiliere.

“Productia alimentara, medicina veterinara, agricultura ecologica. toate acestea sunt zone cu potential de crestere, din punctul nostru de vedere”, a mai spus Koch.

Tot cu potential de crestere este considerata si zona transportului public. Autobuzele merg cu.coji de banane ori resturi de paine. La Olso, resturile menajere ajung la marginea orasului, la fel ca la Bucuresti, dar nu sfarsesc intr-o groapa urat mirositoare. Sunt reciclate si reutilizate. Instalatia produce combustibil pentru 140 de autobuze din Oslo. Patru kilograme de deseuri alimentare produc 1 litru de motorina, cu care un autobuz poate parcurge 8 kilometri.

Instalatia care toaca si lichefiaza gunoiul menajer este un exemplu pentru directia ECO pe care o urmeaza Norvegia. Romanii se vor putea inscrie dupa ce ambasada Norvegiei va face anuntul public si in mediul online, cel mai probabil in perioada mai-iunie.

Guvernul britanic neaga existenta unei campanii de descurajare a imigrantilor est-europeni... Rusia: Un judecator a fost filmat in timp ce dormea bustean in plin proces...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x