Live acumAcces Direct
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

Veste excelentă! Românii care locuiesc de mai mulți ani în Italia ar putea primi bani de la stat: 780 de euro pe lună

Românii stabiliți în Italia ar putea primi, lunar, bani de la statul italian. Este vorba de un decret lege, adoptat de Guvernul din Peninsulă, care prevede crearea "venitului de cetăţenie", care va fi acordat şi străinilor din Italia.

Românii stabiliți în Italia ar putea primi, lunar, bani de la statul italian. Este vorba de un decret lege, adoptat de Guvernul din Peninsulă, care prevede crearea "venitului de cetăţenie", care va fi acordat şi străinilor din Italia.

Guvernul italian a adoptat joi seara decretele-lege privind crearea 'venitului de cetăţenie' (Reddito di cittadinanza, RDC), care va fi acordat şi străinilor din Italia, precum şi scăderea vârstei de pensionare, cele două promisiuni-cheie ale celor două formaţiuni ale coaliţiei populiste aflate la putere, informează AFP.

'Acest guvern îşi onorează promisiunile', a afirmat premierul Giuseppe Conte, în cursul unei conferinţe de presă susţinută împreună cu cei doi vicepremieri - Matteo Salvini (Liga, extrema dreaptă) şi Luigi Di Maio (Mişcarea 5 Stele, M5S, antisistem).

'Cabinetul de miniştri a decis să fondeze un nou stat al bunăstării', a exclamat Di Maio.

Bugetul pe 2019 adoptat la sfârşitul lunii decembrie prevede o anvelopă de şapte miliarde de euro pentru RDC, principala promisiune a M5S, şi patru miliarde de euro pentru reforma sistemului de pensii, o măsură emblematică a Ligii.

RDC se adresează celor cinci milioane de persoane care trăiesc sub pragul sărăciei în Italia, cu condiţia să nu fi locuit în străinătate în ultimii doi ani pentru italieni şi să fi locuit în Italia timp de cel puţin zece ani pentru străini.

780 de euro pe lună, de persoană, timp de 18 luni

Acest venit va fi de 780 de euro pe lună pentru o singură persoană, cu creşteri sau scăderi în funcţie de situaţia familiei, pe o perioadă de 18 luni.

În această perioadă, beneficiarii nu vor putea refuza mai mult de două oferte de locuri de muncă, dintre care a doua ofertă poate să ia în considerare un job la o distanţă de până la 250 km de casă, iar a treia ofertă vizând un loc de muncă oriunde pe teritoriul Italiei.

Reforma sistemului de pensii, denumită 'Quota 100', ia în considerare retragerea din câmpul muncii de la vârsta de 62 de ani şi 38 de ani de contribuţii, în timp ce legea actuală stabileşte vârsta de pensionare la 67 de ani.

Guvernul estimează că 355.000 de persoane ar putea alege această opţiune din 2019, între care 130.000 de funcţionari, şi ia în considerare o infuzie de tineret pe piaţa muncii.

În următorii trei ani, 'vom trimite un milion de persoane la pensie', a afirmat Di Maio, în timp ce Salvini a insistat pe faptul că nu va exista 'nicio penalizare şi nicio tăiere' a pensiilor în cazul celor care vor alege să se pensioneze mai devreme.

Recomandari