Antena Căutare

Romilor le place Parisul: Champs Elysees, noul "domiciliu" al persoanelor fara adapost

Champs Elysees-ul a devenit domiciliul a numerosi etnici romi, inclusiv romani. Oamenii s-au instalat pe celebrul bulevard parizian profitand de faptul ca pot obtine venituri mari din cersit, scrie France Soir. Potrivit jurnalistilor francezi, numarul romilor de pe Champs Elysees se ridica la 1.500.

In timpul unei plimbari pe cel mai frumos bulevard din lume, turistii intalnesc mizerie si numeroase persoane fara adapost. In fata vitrinelor Vuitton sau a luxosului magazin Georges V, in zona galeriilor Arcades, dar si pe strazile adiacente, sunt zeci de romi veniti sa profite de vadul turistic.

Unul dintre "rezidentii" nedoriti ai celebrului bulevard este de parere ca Champs-Elysées constituie "un decor placut" si, in mod sigur, un loc foarte rentabil, mai ales ca zona este vizitata de numerosi turisti. Printre romii instalati pe Champs-Elysee se numara si romani. Unul dintre acestia, Nicolae, a avut chiar onoarea de a vorbi cu presa franceza.

Omul, avand alura unui brahman indian, cu barba grizonata bine aranjata, degaja un calm si un ascetism rar intalnite in aceasta zona, scriu francezii. Nicolae nu a dat inapoi de la o conversatie cu jurnalistii si a oferit detalii despre viata cotidiana, bineinteles in limba romana. Barbatul a declarat ca locuieste intr-un cort, "lucreaza" de la ora 19.00 pana la 1.00 noaptea, are sotie si numerosi copii.

Jurnalistii francezi au realizat acest reportaj in contextul polemicilor declansate de masurile propuse de presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, impotriva romilor. In urma cu o saptamana Nicolas Sarkozy a convocat o reuniune speciala pentru a examina "problemele puse de comportamentul unora" dintre romi si nomazi.

In urma acestui consiliu, Ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, a declarat intr-un interviu acordat postului de radio RTL, ca romii aflati in situatie ilegala vor fi impiedicati sa revina in Franta prin prelevarea amprentelor digitale in momentul expulzarii lor in Romania sau Bulgaria. Ramane de vazut insa daca aceasta masura va avea rezultatul asteptat.

Grecia a scapat de greva din transporturi, dar se pregateste de o noua criza... Incendiile de padure continua sa se extinda in Rusia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x