Antena Căutare

Rusia asteapta reluarea construirii centralei de la Belene

Rusia se asteapta ca Bulgaria sa reia in curand construirea centralei nucleare de la Belene, a declarat directorul companiei nucleare de stat Rosatom, Serghei Kirienko, care il insoteste pe presedintele Dmitri Medvedev in cursul vizitei sale oficiale in China. Kirienko si-a exprimat speranta ca planurile pentru construirea centralei vor fi precizate si finalizate pana la sfarsitul anului, transmite agentia rusa ITAR-TASS

Saptamana trecuta, premierul bulgar Boiko Borisov a declarat, dupa o intalnire la New York cu omologul sau chinez Wen Jiabao si 11 ministri din cabinetul sau, ca gigantul asiatic ar putea investi in viitoarea centrala. Borisov a spus ca ministrii chinezi au fost foarte interesati de proiectul pentru cea de-a doua centrala nucleara bulgara. Acestia au pus insa conditia ca tehnologiile in care vor investi sa fie chineze, in timp ce planurile actuale prevad folosirea unor tehnologii rusesti.

In anul 2009, Bulgaria a suspendat constructia centralei nucleare de 2.000 megawati care urmeaza sa fie realizata pe malul Dunarii, in apropierea orasului Belene, si in prezent cauta investitori interesati sa participe la construirea centralei.

Potrivit unor informatii din presa, guvernul bulgar ar fi propus tarilor vecine, Romania, Serbia si Grecia, sa se implice in proces, dupa ce in toamna anului 2009 investitorul strategic, compania germana RWE, s-a retras. Pana in prezent, convorbiri oficiale in acest sens au fost purtate numai cu Serbia.

Sursa: jurnalul.ro

Foto: english.ruvr.ru

FAZ: CE va initia, foarte probabil, procedura de infringement impotriva Frantei... Vicepremierul rus: Rusia este gata sa asigure toate nevoile de gaz ale Chinei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x