Antena Căutare

Rusia celebreaza victoria impotriva Germaniei naziste prin cea mai mare parada militara din epoca post-sovietica

Rusia celebreaza astazi implinirea a 65 de ani de la victoria impotriva armatei hitleriste, prin cea mai mare parada militara organizata in epoca post-sovietica, la care vor defila, pentru prima oara, si trupe din fostele tari aliate in cel de-al Doilea Razboi Mondial: Franta, Marea Britanie si SUA.


In momentul in care apar tot mai des semne de dezghet politic la Moscova, la o luna de la semnarea acordului START de dezarmare nucleara cu SUA, Rusia incearca sa puna istoria celui de-al doilea conflict mondial in slujba diplomatiei sale.

Evenimentul va culmina cu prezenta, in acest loc emblematic al memoriei nationale, a trupelor franceze, britanice, americane si poloneze, astazi membre ale NATO, care vor defila alaturi de soldati din 12 tari ex-sovietice.

Parisul a trimis in Rusia regimentul Normandia-Niemen, simbol militar al fraternitatii franco-ruse. Fortele britanice si americane vor fi reprezentate de batalionul regimentului de garda al Tarii Galilor si, respectiv, de al doilea batalion al regimentului 18 infanterie, primul care a debarcat in Normandia in 6 iunie 1944.

Parada de la Moscova este totusi marcata de cateva absente importante: Barack Obama si premierul britanic Gordon Brown nu participa, chiar daca un membru al familiei regale este asteptat aici. In schimb, participa presedintele Chinei, Hu Jintao, presedintele polonez ad interim, Bronislaw Komorowski, si cancelarul german Angela Merkel. Sarkozy si-a anulat in ultimul moment vizita la Moscova, din cauza crizei euro, iar Palatul Elysee a declinat propunerea presedintelui Dmitri Medvedev de a discuta, in marja acestor ceremonii, despre proiectul de creare a unui spatiu de securitate colectiva.

Nici cele trei tari baltice nu vor fi reprezentate la Moscova. Mihail Saakasvili, presedintele Georgiei, nu a fost invitat.

Daca Moscova si Kievul se afla in plina luna de miere, presedintii Moldovei si Belarusului, Mihai Ghimpu si Alexandre Lukasenko, nu mai impartasesc aceleasi relatii bune cu fosta putere tutelara. Desi cele doua tari au platit un tribut greu in in razboi, sechelele comunismului raman mai puternice decat amintirea victoriei, noteaza Le Figaro.

Sursa: www.hotnews.ro

Nou nor de cenusa vulcanica: Sute de zboruri anulate in Italia, Spania si Portugalia... Vacanta / Apartamentele din Corfu si Cipru, mai ieftine decat garsonierele din Bucuresti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x