Antena Căutare

Rusia: Centrala nucleara iraniana ar putea declansa un nou dezastru de tipul Cernobil

Oficiali rusi din domeniul nulcear au lansat avertismente in privinta posibilitatii ca Iranul sa se indrepte spre un nou dezastru nuclear de tipul celui de la Cernobil. Expertii rusi sustin ca reactoarele iraniene de la Bushehr sunt in pericol din cauza pagubelor produse de virusul Stuxnet, relateaza Telegraph.co.uk, care citeaza informatii ale servicilor de securitate vestice.


Oamenii de stiinta rusi au avertizat Kremlinul, conform rapoartelor serviciilor secrete vestice, ca s-ar putea confrunta cu "un nou Cernobil" daca vor fi siliti sa respecte termenele limita impuse de Iran pentru activarea complexului nuclear in aceasta vara.

Dupa decenii de intarzieri ale proiectului, care a luat startul in anii 1970 multumita sahului iranian de la acea vreme, liderii iranieni cer acum oamenilor de stiinta sa deschida centrala nucleara anul acesta. Ei sustin ca orice intarziere ar constitui o lovitura la adresa prestigiului international al Iranului.

Bushehr ar trebui sa produca electricitate pentru Iran din toamna acestui an, cu ajutorul tehnicienilor rusi.

Ali Akbar Salehi, ministrul de Externe iranian, care este si seful Organizatiei Atomice a tarii, a respins, la inceputul acestei luni, afirmatiile ca deschiderea centralei Bushehr va fi amanata.

"Respingem toate zvonurile bazate pe afirmatiile Vestului, ca virusul Stuxnet a produs pagube centralei nucleare", a spus el.

Totusi, tehnicienii rusi care lucreaza la centrala sunt acum foarte ingrijorati de superficialitatea cu care priveste Iranul siguranta nucleara. Astfel, ei incearca sa convinga Kremlinul sa amane activarea centralei pana la sfarsitul acestui an, pentru a putea fi evaluate pagubele produse de Stuxnet sistemelor de operare ale computerelor.

sursa:Antena3.ro

VIDEO: Bataie in toata regula pe strazile din Atena... WikiLeaks a intrat in posesia unor CD-uri ce contin date despre 2.000 de conturi secrete...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x