Antena Căutare

Rusia instituie o noua blocada a vinului moldovenesc

Serviciul Federal de Protectie a Consumatorului si Bunastarii Populatiei din Rusia a anuntat ca „din cauza nesigurantei data de posibilitatile societatii pe actiuni moldovenesti "Carahasani Vin" de a livra cantitatile de "Cabernet" negociate, se pune in discutie ruperea contractului de vin importat din Moldova”. Anuntul a fost perceput la Chisinau ca fiind o polita politica platita actualului regim.

Pe site-ul oficial al Serviciului Federal de Protectie a Consumatorului din Rusia (Rospotrebnadzor), citeaza gzt.ru, se recomanda ca prima masura „consolidarea supravegherii asupra aprovizionarii cu vin moldovenesc".

Anterior, Serviciul Federal de Protectie a Consumatorului si Bunastarii Populatiei a raportat in dese randuri despre neconcordantele partidelor mari de vinuri moldovenesti in raport cu clauzele contractuale. Rospotrebnadzor a respins ipotezele conform carora restrictiile de import de vinuri din Moldova au substrat politic.

Nu este prima data cand Rusia instituie o blocada a vinurilor moldovenesti.

In urma cu cativa ani, in urma unei invitatii facute de Vladimir Voronin la Chisinau presedintilor Romaniei - Traian Basescu, Georgiei - Mihail Saakashvili si Ucrainei - Viktor Iuscenko, Rusia a interzis importul de vin moldovenesc. In afara pierderilor economice suferite de Moldova, nici industria de profil de peste Prut nu si-a mai revenit din acel moment. Chiar si Marian Lupu, unul dintre cei mai importanti oameni politici de la Chisinau, a pus tunurile pe Mihai Ghimpu si deciziile politice luate de acesta in ultimul timp, decizii care in viziunea lui Lupu au dus la aceasta finalitate.

"Cine i-a invitat la Chisinau pe Basescu, Iuscenco si Saakasvili ca sa sustina PCRM? Republica Moldova si-a deteriorat relatiile cu partenerul nostru strategic si a pierdut miliarde de dolari. Sute de mii de oameni si-au pierdut locurile de munca. Este o situatie foarte reala. Ceea ce se discuta este doar un teatru. Se propune sa se creeze un haos in Parlament si societate. Partidul Democrat se gandeste la oameni si nu va permite haosul in tara. Agenda tarii este una social-economica", a mai declarat Marian Lupu.

Si Nezavisimaia Gazeta vorbeste despre acest subiect. Publicatia rusa il citeaza pe directorul IPP Moldova, Arcadie Barbarosie, care crede ca "nu e vorba doar de alegerile din toamna.

Solicitarea lui Ghimpu de retragere a armatei ruse a fost lansata in momentul in care solutionarea conflictului transnistrean a fost numita drept o conditie pentru ca Germania sa sustina initiativa Rusiei privind securitatea europeana". Nevazisimaia remarca faptul ca fabrica „Carahasani Vin" este amplasata in „UTA- Gagauzia, loc cu mult soare si strugure de calitate. In plus, vinul de acolo este natural, fara alti compusi chimici in el„.

Oleg, fiul ex-presedintelui moldovean Vladimir Voronin va fi numit consilier al primarului Moscovei... Record: Un american a fost arestat de 154 de ori!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x