Antena Căutare

Rusii vor sa acapareze gazele pentru Nabucco

Speriata de progresele pe care Uniunea Europeana le face in privinta diversificarii energetice, Rusia incearca cu tot dinadinsul sa puna piedici. De data aceasta, gaselnita este plantarea gigantului petrolier de stat Rosneft in proiect cu o companie care trebuia sa furnizeze gaze din nordul Irakului pentru Nabucco.

Premierul rus, Vladimir Putin, a discutat despre posibile colaborari in domeniile petrolier si de gaze din Irak cu Hamid Jafar, presedintele Crescent Petroleum, si cu fostul premier irakian Ayad Allawi, actualmente membru al Parlamentului, potrivit Reuters.

Deocamdata, singurul rezultat este investitia de 630 de milioane de dolari pe care cel mai mare producator rus de titei o va face pentru a fora dupa gaze si petrol. Rosneft s-a alaturat companiei Crescent din Emiratele Arabe Unite pentru o concesiune de gaz din emiratul arab Sharjah.

Vicepremierul rus Igor Sechin a declarat sambata seara ca Rosneft si Crescent vor incepe productia in 2013 si ca zacamantul contine circa 70 de miliarde de metri cubi de gaze si 16 milioane de tone de gaz condensat. Sechin a mai spus ca Rosneft va detine 49%.

Sechin, care este si presedintele gigantului de stat Rosneft, anunta in mai ca Rusia este determinata sa realizeze proiecte de gaze in Irak. Anul trecut, o alta companie din Emiratele Arabe Unite, Dana Gas, a format un consortiu cu OMV din Austria si MOL din Ungaria pentru a pompa gaze naturale de ajuns in Kurdistanul irakian, astfel incat sa dea un impuls pentru gazoductul Nabucco.

Nabucco este un competitor pentru gazoductul South Stream, realizat de Gazprom si italienii de la Eni.

Rusia a anuntat in mod repetat ca nu vede Nabucco drept un competitor, dar multi analisti nu exclud ca Moscova sa se alature proiectului sau unuia dintre furnizorii sai, pentru a-i intelege dinamica si a incerca sa-l controleze.

Tot articolul, in Jurnalul National

Biserica ii "afuriseste" pe politicieni pentru evacuarea rromilor... Bucurie in Chile. Minerii blocati de 18 zile in subteran sunt in viata...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x