Antena Căutare

Saisprezece sefi de stat participa la ceremonia de beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea

Optzeci si sapte de delegatii straine, printre care vor figura 16 sefi de stat si sase sefi de Guverne vor participa la ceremonie de beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea care va avea loc duminica in Piata San Pietro, a anuntat azi Vaticanul, potrivit AFP.

Lista definitiva a delegatiilor nu a fost furnizata cu ocazia conferintei de presa a purtatorului de cuvant al Sfantului Scaun. Parintele Federico Lombardi a precizat ca nu dispune inca decat de o lista provizorie, alcatuita de Secretariatul de Stat joi seara.

Cinci familii regale vor fi reprezentate (Belgia, Spania, Marea Britanie, Lichtenstein si Luxemburg), potrivit AFP. Printre sefii de stat se vor numara presedintele polonez Bronislaw Komorowski, mexicanul Felipe Caldoron si italianul Giorgio Napolitano.

Cateva sute de mii de credinciosi catolici se pregatesc sa invadeze Roma, pentru a asista, duminica, 1 Mai, la beatificarea triumfala a pontifului lor preferat, primul "Papa global" din istorie, la sase ani de la moartea acestuia.

In timpul slujbei, delegatiile vor fi amplasate la o tribuna aflata in lateral, de o parte a altarului instalat la San Pietro. Dupa ceremonie, sefii de stat si de Guverne vor defila in fata sicriului instalat in bazilica, apoi il vor saluta pe actualul Papa, Benedict al XVI-lea.

Pentru ceremonie au fost acordate 2.300 de acreditari presei internationale, dintre care 1.300 sunt pentru posturi de televiziune. Jurnalistii si fotoreporterii vin din 101 tari ale lumii.

Pentru a permite beatificarea, a fost recunoscut un miracol care i-a fost atribuit lui Ioan Paul al II-lea: vindecarea de maladia Parkinson a unei credincioase franceze, Marie Simon-Pierre. Aceasta va fi prezenta la ceremoniile de beatificare. Pentru canonizare - recunoasterea lui drept sfant - va fi nevoie de un nou miracol recunoscut.

Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti organizeaza, duminica, o serie de manifestari cu ocazia beatificarii Papei Ioan Paul al II-lea.

Inalt Preasfintitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucuresti, va lua parte, de Duminica Divinei Milostiviri, la Sfanta Liturghie solemna de beatificare prezidata de Papa Benedict al XVI-lea in Piata Sfantul Petru din Vatican, cand slujitorul lui Dumnezeu Papa Ioan Paul al II-lea va fi ridicat la cinstea altarelor, potrivit unui comunicat remis vineri Agerpres de Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti.

In Aula Magna a Institutului Teologic Sf. Tereza din Bucuresti (str. G-ral Berthelot 19), cei care vor dori vor putea urmari in direct, de la Vatican, transmisia televizata a Sfintei Liturghii de beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea.

La Catedrala Sf. Iosif va avea loc, duminica dimineata, prezentarea si lansarea volumului festiv "Profet al vremurilor noi", publicat cu prilejul beatificarii Papei Ioan Paul al II-lea, iar de la ora 15,00 in Catedrala Sf. Iosif, Preasfintitul Cornel Damian, Episcop Auxiliar de Bucuresti va prezida Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie in aducere de multumire pentru beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea.

La ora 19,30, in Catedrala Sf. Iosif va avea loc un concert extraordinar, in interpretarea solistilor preot Georges Athanasiadcs (orga), Cristina Radu (soprana) si Alexandru Morosanu (violoncel). In program, lucrari de J.S. Bach, Lous Caix d'Hervelois, A. Vivaldi, B. Marcello, W. A. Mozart, G. Tartini, Fr. List, Ch. Gounod si Fr. Schubert. Intrarea este libera.

Potrivit comunicatului Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti, din 28 aprilie, in Catedrala Sf. Iosif este deschisa publicului o expozitie de fotografie ce ilustreaza diferite momente din viata Papei Ioan Paul al II-lea.

Citeste si Jurnalul!

Foto: minnesota.publicradio.org

Yemen: 15 morti si peste 130 de raniti, in urma protestelor... SUA: Peste 300 de morti dupa tornadele si inundatiile din ultima vreme...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x