Şapte susţinători ai lui Maduro, membri ai Parlamentului venezuelean, plasaţi pe o ”listă neagră” americană

Statele Unite au plasat pe o ”listă neagră” şapte membri ai Parlamentului venezuelean, susţinători ai preşedintelui Nicolas Maduro, cărora le reproşează ”o tentativă eşuată de preluare a controlului asupra Parlamentului”, relatează AFP.

Washingtonul i-a acuzat de ”acţiuni vizând să zdruncine democraţia” pe Luis Parra, Jose Brito, Franklyn Duarte, Negal Morales, Jose Gregorio Noriega, Conrado Perez şi Adolfo Superlano luni, într-un comunicat al Secretariatul de stat al Trezoreriei.

Secretarul american al Trezoreriei Steven Mnuchin, citat într-un comunicat, precizează că sancţiunile care le sunt impuse ”ar putea fi retrase dacă aceştia se alătură poporului venezuelean şi lui Juan Guaido”, liderul opoziţiei, recunoscut drept preşedinte interimar al Venezuelei de peste 50 de ţări, cu Statele Unite în frunte.

Guaido, împiedicat să să intre în hemiciclu, a fost reales preşedinte al Parlamentului la 5 ianuarie de către deputaţi din opoziţie într-un vot organizat în sediul unui ziar, după ce un rival - Luis Parra, plasat pe lista neagră a Washingtonului - a revendicat postul cu susţinerea lui Maduro.

Juan Guaido a reuţit două zile mai târziu să depună jurământul de preşedinte al Parlamentului, forându-şi intrarea până la prezidiul Parlamentului, o victorie ”simbolică”, în contextul în care Nicolas Madur continuă să exercite puterea.

Liderul opoziţiei se prevalează de statutul său de preşedinte al Parlamentului pentru a continua să-l revendice pe cel de preşedinte interimar şi ”lupta” sa împotriva şefului statutului.

El îl acuză pe moştenitorul defunctului Hugo Chavez (1999-2013) de faptul că este un ”uzurpator”, în urma alegerilor ”frauduloase” din 2018, care i-au permis să se menţină la putere.

El încearcăsă-lîndepărteze de la putere, cu susţinerea administraţiei Trump, însă fără succes până acum. Maduro este susţinut în continuare de armată şi de Rusia, China şi Cuba.

Sursa : news.ro

Ultimele știri