Antena Căutare

Schengen: Danemarca reintroduce controalele la frontiere

Danemarca a reintrodus controalele la granitele sale, desi este in Spatiul Schengen. Decizia a fost luata prin votul Parlamentului si va intra in vigoare marti. Controalele vor fi efectuate prin sondaj.

Guvernul de la Copenhaga sustine ca reintroducerea controalelor la frontiera nu incalca tratatele comunitare. Totusi, unii analisti se tem ca miscarea facuta de Danemarca ar putea constitui un precedent si ar putea provoca disparitia Spatiului Schengen.

Pe 10 mai, Danemarca a anuntat, sub presiunea Partidului Poporului Danez (PPD, extrema dreapta), fara nicio consultare prealabila cu alte tari vizate, intentia sa de a reintroduce controalele vamale permanente, la frontierele sale nationale cu Germania si Suedia.

Proiectul este criticat de Uniunea Europeana (UE), pentru riscul pe care-l reprezinta pentru libera circulatie in interiorul spatiului Schengen.

Ministrul danez de Externe, Lene Espersen, a declarat ca este vorba despre un control vamal asupra "transportului de obiecte, cum ar fi arme si droguri, (si ca) nu este vorba deloc despre un control al identitatii persoanelor sau pasapoartelor lor, si nici despre controale de frontiera ca inainte".

Sursa: Antena3

Foto: Intactimages / EPA

SPECIAL: Cand leul romanesc juca biliard cu francul elvetian... Mexic: Cel putin 11 morti si 300.000 de sinistrati, in urma furtunii Arlene...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x