Antena Căutare

Schengen: Prin Romania, catre "visul german"

Extinderea spatiului Schengen ar putea fi un obstacol in calea politicii de integrare a imigrantilor derulata de autoritatile de la Berlin.

Romania si Bulgaria in spatiul Schengen nu reprezinta doar o etapa (fireasca in parcursul unui stat membru al Uniunii Europene) bazata pe criterii tehnice clare si, intr-o mare masura, pe vointa politica a statelor deja incluse in zona europeana fara pasapoarte si controale.

Dincolo de discutiile privind indeplinirea cerintelor tehnice si chiar de cele privind nivelul coruptiei si stadiul luptei impotriva criminalitatii organizate, intrarea celor doua state in zona Schengen poate insemna o noua poarta de acces deschisa migratiei nedorite.

Iar intr-o tara unde un cetatean din patru are "background imigrational", unde aproape 35% din persoanele sub 65 de ani sunt, la origine, imigrante si unde integrarea migrantilor este cel mai fierbinte subiect de pe agenda dezbaterii interne, posibilitatea unui nou val de straini este privita cu ingrijorare crescanda.

Aceasta este situatia in Germania si acesta ar putea fi unul dintre argumentele pentru care "motorul Europei" insista, alaturi de Franta, ca Uniunea Europeana sa le acorde Romaniei si Bulgariei ceva timp in plus, pentru a se pregati mai temeinic in vederea aderarii la zona Schengen. O pregatire care nu implica atat partea tehnica.

La acest capitol, ambele state, in special Romania, afirma ca au primit numai referinte pozitive din partea inspectorilor europeni. Si Bucurestiul, si Sofia au mai spus, pe drept, ca toate criteriile de aderare la spatiul Schengen si conditiile tehnice care trebuie indeplinite nu au vreo legatura directa cu Mecanismul de Cooperare si Verificare cu ajutorul caruia UE a incercat sa se asigure ca Romania si Bulgaria fac progresele necesare in combaterea coruptiei si a crimei organizate.

Tot articolul, in Jurnalul National

Noul Parlament din Rep. Moldova se reuneste in prima sedinta... WikiLeaks si caracatita sa mediatica...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x