Antena Căutare

Schimb istoric de prizonieri intre palestinieni si israelieni

Primii prizonieri palestinieni au fost eliberati din inchisorile israeliene, marti, in urma unui acord istoric intre Israel si Palestina, care presupune punerea in libertate a soldatuluii Gilad Shalit, capturat de militantii Hamas in 2006, informeaza AFP.


Mai multe astfel de convoaie sunt asteptate sa ajunga la baza militara Kerem Shalom, aflata langa granita Israel - Gaza.

Personal de securitate din Egipt, tara care a mediat schimbul, se afla, de asemenea la fata locului.

477 de palestinieni vor fi eliberati in cursul zilei de marti, din totalul de 1.027, majoritatea fiind incarcerati cu sentinte pe viata fiind condamnati pentru organizarea unor atacuri teoriste ce au provocat moartea a zeci de israelieni.

In Israel, Gilad Shalit a devenit un simbol al solidaritatii nationale, fiind capturat de militantii Hamas in urma unui conflict armat din 2006. Parintii soldatului au realizat o campanie publica orin care au cerut autoritatilor sa negocieze eliberarea lui.

Desi este vorba despre un numar mare de palestinieni, opinia publica din Israel a sustinut schimbul si a pus presiune asupra judecatorilor pentru a nu mai amana finalizarea negocierilor, in ciuda faptului ca rudele celor care au murit in timpul atacurilor de care au fost facuti responsabili cei eliberati au cerut ca acordul sa nu fie incheiat.

Eliberarea detinutilor palestinieni, declarati luptatori pentru libertate de catre Hamas, care justifica actiunile lor in contextul luptei pentru Israel, este considerata o victorie importanta pentru gruparea islamista. Hamas, o grupare care si-a manifestat intentia de a distruge Israelul, apare, astfel, mai puternica decat miscarea Fatah, care doreste o solutie pasnica pentru crearea unui stat palestinian.

Romani blocati in Bulgaria, din cauza zapezii... Daily Mail: Cazul judecatorului Barsan pune la indoiala calitatea magistratilor CEDO...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x