Căutare Live

Şcoli închise la Hong Kong, un oraş paralizat a patra zi consecutiv; Global Times anunţă pe Twitter interdicţii de circulaţie în weekend şi şterge mesajul după o jumătate de oră; tiruri de săgeţi la Universitatea Politehnică

Şcolile şi universităţile din Hong Kong erau închise joi, megalopolisul rămânând paralizat a patra zi consecutiv în urma unor acţiuni ale unor manifestanţi în favoarea democraţiei care au blocat circulaţia, relatează AFP.

Tensiunile au crescut cu un nivel joi după-amiaza, după ce tabloidul în engleză Global Times, apropiat puterii chineze, a anunţat că Guvernul din Hong Kong ar urma ”să anunţe” interdicţii de circulaţie în weekend.

Însă acest tweet a fost şters - fără vreo explicaţie - după o jumătate de oră de către ziar.

Întrebat în acest sens, Executivul din Hiong Kong nu a comentat acest anunţ.

După peste cinci luni de manifestaţii, mişcarea de protest în fosta colonie britanică a adoptat, la începutul săptămânii, o nouă tactică - numită a ”ecloziunii generalizate”.

Ea constă în multiplicarea acţiunilor simultane, într-o mulţime de cartiere ale megalopolisului.

Aplicată de grupuri mici, constituite esenţial din studenţi, ea are ca obiectiv să solicite la maximum capacităţile poliţiei.

Joi dimineaţa, axe rutiere vitale din oraş erau blocate de baricade din bambus, cărămizi şi grămezi de diverse obiecte.

Unul dintre cele trei tuneluri rutiere care permit traversarea portului Hong Kong era închis circulaţiei, dar şi numeroase staţii de metrou şi linii de autobuz, antrenând o paralizie aproape totală a oraşului cu 7,5 milioane de locuitori.

Autorităţile au ordonat închiderea şcolilor şi universităţilor până săptămâna viitoare. Spitalele au amânat intervenţiile non-urgente. Numeroase magazine au rămas închise.

Guvernul din Hong Kong le-a cerut angajatorilor să dea dovadă de supleţe cu salariaţii care nu pot să ajungă la serviciu.

TIRURI DE SĂGEŢI

La prânz, o parte a angajaţilor a reuşit să ajungă la birou, dar s-a alăturat diverselor adunări organizate în megalopolis.

Citește și
colaj de imagini cu icoane cu sfantul andrei si un scris pe mijloc
Sfântul Andrei 2021: 30 noiembrie. Tradiții, obiceiuri și superstiții pentru sărbătoarea de azi
Sfântul Andrei 2021: 30 noiembrie. Tradiții, obiceiuri și superstiții pentru sărbătoarea de azi
Nicole Cherry a publicat o imagine emoționantă cu ea și fiica ei, la scurt timp după ce a născut. Ce mesaj a transmis artista
Nicole Cherry a publicat o imagine emoționantă cu ea și fiica ei, la scurt timp după ce a născut. Ce mesaj a transmis artista
Nicole Cherry a publicat o imagine emoționantă cu ea și fiica ei, la scurt timp după ce a născut. Ce mesaj a transmis artista
elwira, mihai petre, cuza si emi la finala asia express sezon 4
Ce a scris Cuza pe internet după ce el și Emi nu au reușit să câștige Finala Asia Express sezon 4
Ce a scris Cuza pe internet după ce el și Emi nu au reușit să câștige Finala Asia Express sezon 4
Mai multe articole

În cartierul de afaceri, mai ales în Central, unde îşi au sediile numeroase întreprinderi străine, mii de angajaţi şi cadre au blocat străzile.

”Mulţi tineri au fost răniţi... deci trebuie să ieşim”, a declarat un jurist, Chan, pentru AFP.

Fosta colonie se confruntă din iunie cu cea mai gravă criză politică de când a fost reatrocedată Beijingului în 1997. Iar hotărârea manifestanţilor se izbeşte de intransigenţa Executivului local şi Guvernului central chinez. Ele spun neîncetat că nu cedează presiunii străzii.

De la începutul săptămânii, scene de violenţă s-au multiplicat în tot teritoriul, afectând mai ales metroul, de obicei foarte eficient în transportul cotidian a patru milioane de persoane.

Potrivit Guvernului, 70 de persoane au fost spitalizate miercuri, între care două în stare critică. Între ele, un bărbat în vârstă de 70 de ani care a fost lovit în cap cu o cărămidă în timp ce încerca să degajeze un drum.

Poliţia a procedat joi la tiruri cu gaze lacrimogene în apropierea Universităţii Politehnice din Hong Kong, unde manifestanţi au fost îndemnaţi să se adune.

Într-un mesaj postat pe Facebook, poliţia a acuzat ”răzvrătiţi” de faptul că au tras ”cu săgeţi în mai mulţi poliţişti care efectuau o misiune de patrulare”, joi dimineaţa, în apropierea acestei universităţi.

Studenţii au desfăşurat un nou arsenal împotriva poliţiei - catapulte artizanale şi arcuri cu săgeţi. Ei au folosit rachete de tenis pentru a respinge canistre de gaze lacrimogene.

”ZONĂ DE RĂZBOI”

În campus, ei au ridicat ziduri de cărămidă şi baricade cu ciment şi mortar, preconizând o intervenţie a poliţiei.

”Aştept cu nerăbdare sosirea poliţiei”, a declarat un manifestant îmbrăcat în negru, care se prezintă drept Ah Fai.

Hong Kongul este profund împărţit între susţinători ai Beijingului şi susţinători ai democraţiei. Fractura se adânceşte odată cu intensificarea confruntărilor între poliţie şi manifestanţi.

De la abandonarea, la începutul lui septembrie, a unui text vizând să autorizeze extrădări către China, aflat la originea mişcării de contestare, Guvernul de la Hong Kong refuză să facă noi concesii manifestanţilor şi apără comportamentul poliţiei.

La rândul său, Beijingul se arată tot mai inflexibil şi sugerează că vrea să consolideze măsurile de securitate în faţa recrudescenţei violenţei.

”Bande transformă campusurile într-o zonă de război, ca în Siria”, se putea citi pe prima pagină a Global Times.

China Daily i-a acuzat pe manifestanţi de transformarea universităţilor în ”baze revoluţionare”.

Cotidianul poporului - organul de presă al Partidului Comunist Chinez (PCC) - îndeamnă la măsuri în vederea stopării violneţei.

”Dacă aşteptaţi, văzând un incendiu, el va arde totul. Cea mai bună modalitate este să fie stins înainte să se propage”, scrie ziarul.

Sursa : news.ro

VIDEO - Privește și vei plânge! Mirele paralizat "s-a ridicat" în noaptea nunții și a dansat alături de aleasa... Un român a produs daune de 60.000 de euro în Marea Britanie. Bărbatul s-a îmbătat cu ...apă de gură...
Parteneri
Ana-Maria Calița, despre sinceritate și autenticitate: „Atitudinea unei persoane este cel mai atrăgător lucru al său”
Ana-Maria Calița este una dintre cele mai vesele și mai dezinvolte femei de la noi din țară. Actrița a acceptat invitația echipei noastre și ne-a oferit un interviu plin de amuzament, dar și de momente emoționante. Ana-Maria ne-a povestit câteva detalii din spatele scenei și cum a reușit să facă performanță. Deși pare mereu zâmbitoare, aceasta ne-a mărturisit că lucrurile nu stau întotdeauna așa.
Catine.ro
Ultimele știri